Poslední varování aneb Zločin podle knížky

Instalatér Pazdera si přišel za melouchy na slušné peníze a také se tím netajil. Jeho majetek se proto brzy stal lákadlem pro zloděje. Kdo oloupil přičinlivého důchodce? A chytili kriminalisté skutečně všechny pachatele?

Účinkují: Radek Valenta, Jan Teplý ml., Miroslav Táborský, Miroslav Hruška, Viktor Kuzník, Jan Hofman, Eva Sinkovičová, Martin Dusbaba
Scénář: Emil Hruška
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 12. 6. 2019

Pachatelé se vloupali do Pazderova mlýna nedaleko Nové Paky na sklonku roku 1979. Zpočátku neměl ke kriminalistům důvěru a spolupráce s ním nebyla bez problémů. Za dva měsíce ovšem příslušníci přišli s tím, že pachatelé, kteří Pazderu připravili o desítky tisíc a další cennosti, byli zadrženi a usvědčeni.

Vyděrač na scéně

Všechno se zdálo vyřešené. Pak ale začaly Ladislavu Pazderovi chodit vyděračské dopisy. Anonymní odesilatel mu v nich vyhrožoval smrtí, pokud nezaplatí. 14. května dostal dopis s pokynem, aby za sochou u bývalého paulánského kláštera nechal o dva dny později 600 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že klášter byl spojený s nemocnicí, pohybovalo se v okolí místa, kde měly být peníze ukryty, hodně lidí. Pachatelem přitom mohl být i někdo ze zdravotnického personálu. Pro kriminalisty to znamenalo, že se na zásah musejí pečlivě připravit…

autoři: Emil Hruška , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.