Pořád je co říct, představuje Ester Geislerová svoji videoinstalaci Co jsme si měli říct a neřekli

4. červenec 2024

Její zatím poslední výstava nahlíží na mezilidské vztahy. „V názvu Co jsme si měli říct a neřekli, se skrývá spousta věcí a každý si tam může najít, co potřebuje,“ uvádí. Jak se zrodila idea výstavy? Jak ji napadl koncept dopisů a vzkazů? Bylo těžké získat pro svůj projekt herce Luďka Sobotu? Jaké bylo režírovat vlastní dceru? A jakou má od svých kolegyň a kolegů zpětnou vazbu?

„Chtěla bych, aby si lidé z výstavy odnesli to, že je dobré zpracovat, co v nás leží. A to jakýmkoli způsobem. Pořád je mnoho věcí, které jsme si neřekli, které nám mohly ublížit nebo něco vyvolat. Takže myslím, že pořád je co říct,“ uvažuje Ester Geislerová.

Je to videoinstalace, ale nejsou to abstraktní videa. Pro mě to je film, rozložený do prostoru. V podstatě jsem natočila film a rozkouskovala ho, abych umožnila publiku větší svobodu.“

„Přála jsem si, aby někdo věděl, co cítím či jak se cítila nějaká moje část v minulosti. Použila jsem herce, aby nastudovali moje slova,“ vysvětluje umělkyně a herečka Ester Geislerová v Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.