Poplatek za stání ve frontě nebo za ověření zůstatku. Co stojí účet „zdarma“?

23. září 2015

Zdají se vám polatky v titulku absurdní? Je to bohužel realita. Banky si asi nikdy nedají pokoj. Čtěte dál a buďte připravení na to, co na vás vaše banka může chystat!

Pokud platíte své bance za vedení účtu pořad velké peníze je čas na její návštěvu. Doby, kdy lidé platili až 400 korun měsíčně, jsou totiž podle právníka dTestu Lukáše Zeleného dávno pryč.

„Doufám, že si to už všichni uvědomili a nenechají se na podobnou nabídku už nalákat. Většina bank už totiž běžný účet za stokoruny naštěstí nepovažuje za standard. Dnes už většina přistupuje k vedení účtu zdarma.“

Poplatek za stání ve frontě

Velké „kamenné“ banky dlouho tvrdily, že za měsíční paušál nabízejí kvalitu a pobočkovou síť. Tlak konkurence je ale donutil ustoupit. Komu se taky vlastně chce platit za „pobočkové služby“, jako je třeba stání ve frontě? Mají teď tedy jediný cíl: dostat vás z poboček k internetu nebo bankomatu.

Když půjdete osobně na pokladnu, zaplatíte za to. Menší bankovní domy se zaměřují jen na internetové transakce a vložit na účet hotovost vůbec neumožňují.


Jaký je nejnesmyslnější bankovní poplatek? „Najdete jich určitě víc, ale poměrně vtipný v uvozovkách je za ověření zůstatku na účtu v bankomatu. A pokud je poplatek za ověření zůstatku vyšší než za samotný výběr hotovosti, je to doslova smutný příběh.“

Skryté poplatky

Většina bank tak už v podstatě nabízí bežný účet zdarma. O skutečných finančních podmínkách se ale dočtete až třeba v ceníku. Můžete taky zjistit, že úplně zdarma zase není. Může mít skryté poplatky za výběr z bankomatu, za elektronickou platbu, poplatek za výpis transakcí apod.

„Dávejte si pozor, jestli se nezavážete k povinnosti mít na účtu určitý obrat. Vlastně se dá říct, že v podmínkách najdete plno záludností, které vám nemusejí sedět. Vždy si je proto předem pořádně přečtěte. Dřív, než cokoli podepíšete.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio