Popelník jsem nezvedl jednou rukou. Přesto ho hosté odnesli, vzpomíná architekt Otakar Binar

23. srpen 2021

Závěsné lastury u pokojů, židle, stoly, lustry, zrcadla. To vše vytvořil pro hotel Ještěd akademický architekt Otakar Binar. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Raritou hotelu jsou houpací vajíčka před hotelovým pokojem. „Já tomu říkám mušličky. Když chce jeden koukat na televizi a druhý si v klidu číst, sedne si do houpačky, a je tam v jakési zvukové izolaci. Představoval jsem si, že by tam na poličce byly časopisy nebo noviny,“ vzpomíná Otakar Binar.

Bývalý vlastník se části mobiliáře zbavil

S Alešem Cibulkou, který je jeho příbuzný, se sešli v hotelovém salonku. Právě salonek přišel při obnově Ještědu na řadu jako první. „Podnikatel, který hotel vlastnil, se zachoval barbarsky a zbavil se mobiliáře, který nahradil laciným dovozem. Teď se na Ještědu obnovuje interiér z roku 1973.“

Lustry jsou na Ještědu původní. „Jsou to stříbrné krásné píšťaly, každá asi půl metru dlouhá. Nahoru svítí bílé a dolů žluté žárovky.“ V hotelu byla řada věcí, které na sobě nesly značku J. Emblémy byly na jídelním a nápojovém servisu, který pro Ještěd vytvořil sklář Karel Wünsch. „Občas si s sebou hosté něco odnesli. Třeba popelníky. Aby se nepřevrátily, byl dole kus železa. Já obdivoval, že ho unesli. Já ho neuzvedl jednou rukou,“ směje se architekt Otakar Binar.

Jak s Karlem Hubáčkem zakládal Sdružení inženýrů a architektů, známé jako SIAL? Jaké úpravy Hrádečku poradil Václavu Havlovi?

autoři: Aleš Cibulka , zk

Související