Politolog Lubomír Kopeček: Do voleb 2025 by se ekonomika mohla zvednout. A nálada lidí také

22. květen 2023

„Kritika mi přijde přehnaná, bylo rozumné předložit všechny návrhy v jednom,“ komentuje politolog Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a Národního institutu SYRI balíček úsporných opatření, který představila vláda Petra Fialy. Jak vycházejí v historickém srovnání snahy různých vlád ozdravit veřejné finance a ušetřit? Jak to vidí… na Dvojce moderuje Vladimír Kroc.

Vláda Petra Fialy (ODS) představila takzvaný Ozdravný balíček čítající 58 opatření, která budou podle ní mít souhrnný pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024–2025 ve výši 147,5 miliardy korun. 

„Myslím, že šance, že tato vláda vydrží, je poměrně vysoká,“ odpovídá politolog Lubomír Kopeček na otázku, jestli současná koaliční vláda může ohlášená opatření ustát a přežít.

„Opravdu se nezdá, že by se vláda rozpadala na nějakých velkých sporech. Zatím se jí z hlediska vnitřní komunikace daří,“ podotýká Kopeček.

Čtěte také

Jako pozitivní prvek vnímá osobu premiéra Petra Fialy z ODS a jeho mediační schopnosti. „Je opravdu hodně konsensuální typ. Neděje se to, co se dělo u Nečasovy i Klausovy vlády, že se politici rozhádali,“ srovnává Kopeček předchozí politická období, kdy bylo potřeba veřejnosti představit nepopulární úsporná opatření.

„Ale jaký bude efekt těch opatření, a jestli se skutečně podaří prosadit je tak, jak tato vláda tvrdí, tedy do konce roku, to nedokážu v tuto chvíli říct. Ale kdybych měl hodnotit současnou situaci, tak bych řekl, že přes ty problémy s komunikací navenek to dovnitř víceméně zvládá.“ 

Politika versus média

S úspornými opatřeními se musela vypořádat i vláda Václava Klause v roce 1997 a vláda Petra Nečase v letech 2011 a 2012, nyní vláda Petra Fialy představila Ozdravný balíček. Pro všechny kabinety bylo společné, že je vedla ODS. Co dalšího je spojuje?

„Vlády řešily ne úplně příjemnou ekonomickou situaci, tedy problém velkého státního schodku,“ srovnává politolog jednotlivá období. „Něco udělat musely, protože měly rozpočtovou odpovědnost v genech,“ připomíná Kopeček. 

Jak složité to mají dnešní politici, když chtějí veřejnosti představit nepopulární opatření? Politolog připomíná, že v současnosti je zcela odlišná mediální skladba. „Mediální prostor neuvěřitelným způsobem působí. Je schopen nastolovat politickou agendu, což si v devadesátých letech nedovedu představit,“ připomíná. 

Jak se v tomto smyslu daří vládě Petra Fialy? Je zjevné, že některé věci možná mohla udělat líp. Na druhou stranu mně kritika v tuto chvíli přijde přehnaná. Vláda udělala rozumnou věc a předložila všechny návrhy v jednom komplexním balíčku, vysvětluje politolog z Masarykovy univerzity a srovnává podobný krok s minulostí. 

Nečasova vláda kroky předkládala řadu měsíců po sobě, což posilovalo kritiku, která vůči ní mířila. Pokud by se této vládě povedlo prosadit to, co říká, v průběhu několika málo měsíců, tak se prostor pro kritiku omezí, míní Kopeček.

Jsme v polovině volebního období, je určitá šance, že do voleb 2025 by se ekonomika mohla zvednout a nálada lidí s tím také, odhaduje. 

Spustit audio

Související