Polární záře na internetu živě!

24. srpen 2013

Pozorování polární záře patří k nezapomenutelným životním zážitkům. Ale leťte do Grónska, právě teď, v období vrcholícího jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, kdy jsou polární záře nejsilnější. Členové expedice Shelios 2013 tam jeli za vás a nabídnou vám polární záři v přímém přenosu na internetu.

Expedice je již na místě a své přenosy bude uskutečňovat od dnešní noci (z 24. na 25.8) až do čtvrtka 29.8. První zkoušku uskutečnili členové týmu 22.8. a vy se na ni můžete podívat v následujícím videu na YouTube kanálu týmu.


Polární záře je jev, při němž obloha hraje barvami, které se rychle mění a mají několik tónů. Světlo vzniká v nižší atmosféře (ve výškách mezi 100 a 400 km) a je důsledkem kolize slunečního větru (v podstatě elektrony) s atomy kyslíku (zelenavé tóny) nebo molekulami dusíku (načervenalé tóny).
Zdroj: Astronomický ústav AV ČR

Expedice se nachází na jižním cípu Grónska a pozoruje z několika míst v okolí ledovce Qaleraliq.


Zobrazit místo Polární záře 2013 na větší mapě

Přímé přenosy

Expedice vysílá na internet přímé videopřenosy s pomocí několika kamer. Ta na hlavní stránce je černobílá, další nabízejí barevný pohled. Vysílání začíná ve 2:30 a končí ve 3:30 našeho času. Uskutečnitelnost přenosu je závislá na počasí. V pátek 23.8. například pršelo a proto expedice oznámila odklad přenosu o jeden den.

Záznamy

Každou noc zaznamenávají polární záře dvě kamery Canon 5D-Mark II. Snímky pořizují každou minutu, proto z nich v průběhu dne můžete sledovat časosběry s nádherně animovaným pohybem polární záře po noční obloze Grónska.

Kamery jsou od sebe vždy v rozestupu nejméně 1 km a maximálně 50 km. To následně umožňuje změřit ze snímků výšku jevu nad zemským povrchem.

Aktivity expedice se odehrávají v rámci projektu GLORIA (GLObal Robotic-telescopes Intelligent Array). Jedná se o celosvětovou síť robotických dalekohledů s volným přístupem. Česká republika se projektu GLORIA účastní prostřednictvím ČVUT, Fyzikálního ústavu AV a Astronomického ústavu AV.

autor: Marek Janáč
Spustit audio