Pokud máte zažívací potíže, tak zkuste mléko! Chrání totiž žaludeční sliznici
Je vám pořád špatně a už si nevíte rady vy a ani váš lékař? Prošli jste všemi vyšetřeními a nikdo neobjevil příčinu? A co kdyby za to mohl váš životní styl a stres.
„Nervy a lidská psychika jsou totiž velmi propojené se zažívacím traktem a se střevy. Proto se stres, třeba ze zkoušky nebo z odjezdu na dovolenou, odráží ve formě průjmu,“ tvrdí nutriční terapeutka pražské Thomayerovy nemocnice Eva Chocenská.
Taky se vám může lehce stát, že pokud jste v jiném než domácím prostředí, tak máte zase problémy se zácpou. „To jsou takové ty lehčí projevy, na které si ale člověk dokáže zvyknout. Ale vše má svou mez. Pokud je vám hůř a hůř, je třeba začít přemýšlet nad tím, proč tomu tak je,“ dodává.
Kdy je čas na změnu?
Uděláte si během dne opravdu čas na sebe a na pravidelné jídlo? Spíte dostatečně? Máte pocit, že se všechno kolem vás děje hodně hekticky? Je čas na změnu.
Změňte svůj jídelníček!
Pokud máte takzvaně těžký žaludek, pátrejte i po tom, jestli náhodou nejste citliví na nějakou složku potravy. Možná vás překvapí, že na lehký zánět žaludku mohou pomoci tolik zavrhované mléčné výrobky.
Píjte mléko!
„Pokud už používáte léky na pálení žáhy a nemáte alergii, zkuste každý den pít mléko. To totiž chrání žaludeční sliznici a zklidňuje ji,“ tvrdí Eva Chocenská. V tomto případě musíte navíc vyřadit kořeněné, ostré a smažené potraviny.
Zkuste majoránku
Další trávicí potíže vám může způsobovat horší vylučování žlučových šťáv nebo nerovnováha a nedostatek enzymů slinivky. „Tady se doporučují bylinky, jako je majoránka, bazalka a dobromysl. Přidávejte je přímo do jídla. Můžete ale zvolit i čaje.“
Biopotraviny?
Překvapivě vám ale v tomto případě nepomůžou různé biopotraviny. „Jídlo s množstvím vlákniny a semínek organismus zatíží ještě víc, a to zvýšenou potřebou trávení,“ dodává.
Přepis celé poradny
Zažívací potížeEva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co dělat, když vás trápí zažívací potíže a vy nevíte proč, jaký jídelníček je třeba dodržovat? Na všechny tyto otázky bude odpovídat nutriční terapeutka Eva Chocenská z Thomayerovy nemocnice. Dobrý den a vítejte u nás ve studiu.
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Dobré dopoledne.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mě by tedy zajímalo, co si vlastně můžeme představit pod těmi řekněme subjektivními potížemi, pod těmito neurčenými zažívacími obtížemi? To je takový hezky zastřešující název, ale pojďme, co to všechno pod sebou zahrnuje?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Doopravdy si můžeme představit velkou škálu problémů, které člověka doopravdy trápí, ale v podstatě ať obchází lékaře, jak obchází lékaře, tak se většinou moc nenajde. A vzhledem k tomu, že se to týká nebo hovoříme o zažívacím traktu, tak to doopravdy může být od žaludku až po vylučovací soustavu, a může to být závislé na stresu, na denním režimu, na tom tedy, co člověk sní, to je asi to nejjednodušší, pokud zrovna člověk není alergik. A je to, já bych vás možná požádala o další otázku, protože to je tak široké téma.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme na ty projevy, co konkrétně na sobě pacient pozoruje a neví si s tím rady?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Velmi často si lidé stěžují na těžký žaludek, na špatné trávení, na pomalé trávení, na nadýmání, na zácpu nebo na průjem nebo obecně na nepravidelné vyprazdňování, to jsou takové asi nejzásadnější témata. Pak se k tomu podle zátěže může přidávat ještě pálení žáhy a k tomu prostě celkový rozlad a člověk se prostě dostává do začarovaného kruhu, z kterého se mu těžko vystupuje a je z toho zoufalejší a zoufalejší, protože samozřejmě člověka napadá, něco mi je, jsme strašně nemocný, protože nic nezabírá, žádné babské rady nezabírají a ale lékaři mi také tvrdí, že jsem zdravý. Teď ti lidé jsou velice často vyšetření od shora až po paty a prostě nikde se nic nenachází.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili k vám do ambulance se člověk dostane třeba už s nějakým vyšetřením od gastroenterologa, že uvnitř je všechno v pořádku a přesto on trpí těmito problémy bez nějaké zjevné příčiny?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Ano, velmi často. Bez nějaké zjevné příčiny, i když ta zjevná příčina pro člověka bývá velmi nezjevná a nebo, že ji nedokáže dostatečně si připustit, protože velmi často základním principem bývá náš příliš hektický životní styl, nerovnoměrnost, to, že si neuděláme čas na jídlo, to, že málo spíme, to, že prostě všechno se děje strašně hekticky, člověk se věnuje všemu ostatnímu jen ne sobě.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to si málokdy chceme připustit, máme pocit, že žijeme relativně zdravě, že je všechno tak, jak má být, ale ta psychika má na to zažívání také velký vliv?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Obrovskou, doopravdy obrovskou, protože jak se dneska ukazuje z dalších výzkumů, tak nervy, respektive psychika je velmi, velmi propojena se zažívacím traktem se střevy, a proto se tam tak rychle odráží stres ve formě třeba průjmu před zkouškami, nebo když se odjede na dovolenou, tak zase zácpa, protože je člověk v jiném prostředí. Tak to jsou takové ty lehčí věci, s kterými se člověk dokáže sžít, ale pak ve chvíli, kdy je den ze dne špatně a pořád to pokračuje a pořád to pokračuje, tak je potřeba doopravdy začít vytipovávat, co v tom životě je celkově špatně?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď už víme, co si tedy pod těmi nespecifickými zažívacími potížemi představit, jaká je vaše taková prvotní pomoc, co radíte svým klientům, že mohou v tom svém životě změnit?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Já po nich vždycky nejprve chci jídelníček. Jídelníček a poté si povídáme vlastně celkově o jejich životním stylu a z toho zjistíme, kde je ten zakopaný pes, ale musím říct, že občas se to dohledává hodně těžko, protože ti lidé už také zkouší, zkouší všechno možné. No, a na co bychom se mohli zaměřit?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná pomoc zkusit vyřadit třeba některé potraviny, které bývají problematické?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
No, buď a ve chvíli, to doopravdy záleží na tom jaký je problém tom organismu. Ve chvíli, kdy je těžký žaludek nebo si člověk stěžuje na bolesti v žaludku, tak pátráme po tom i jaké je roční období a jak je člověk citlivý, protože když je to doopravdy vnímavý člověk, tam se hodně odráží stresy a může docházet k lehkým zánětům žaludku, ale než s tím dojde k doktorovi, tak už je to zase v pořádku, a v tu chvíli třeba pomáhají natolik zavrhované mléčné výrobky, jo. Takže je potřeba uvědomit si, že ten člověk citlivý je a v podstatě jedním z prvních věcí, které lze použít kromě léků na pálení žáhy, tak právě pokud není člověk alergický, tak zařadit mléko, které chrání tu žaludeční sliznici a zklidňuje ji. A naopak tam se musí vyřadit tedy kořeněné, ostré potraviny, smažení potraviny to, co zatěžuje, jo. A takto, když pojedeme po zažívacím traktu níž a níž, tak ve chvíli, kdy člověk má z nějakého důvodu, a to může být doopravdy i věkem nebo celkovým přetížením, tak se mu hůře vylučují žlučové šťávy nebo enzymy slinivky nejsou v dostatečném množství, tak to zase může způsobovat, způsobovat pocity buďto potom už doopravdy zhoršeného trávení a nebo, nebo celkově je ten člověk v nepohodě, tak tam se doporučují právě třeba už i bylinky. Takže my na jednu stranu koření vylučujeme, na druhou stranu lze doporučit zelení bylinky jako je majoránka, jako je bazalka, jako je dobromysl a to buďto do jídla, ať už za syrova nebo tepelně upravené a nebo se z nich dají dobře uvařit i čaje.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomůže mi třeba vyřešit ten můj problém i některý z těch moderních stravovacích stylů? Často se teď mluví o živé stravě roll strava a nebo také biopotraviny?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
No, ve chvíli, kdy je člověku od zažívání špatně, tak bohužel tahle strava většinou naopak přitíží, protože obsahuje hodně vlákniny, hodně semínek a pokud je to ten organismus předrážděný, tak ho naopak zatíží zvýšeným, zvýšenou potřebou trávením, jo. Takže ty potraviny, které se konzumují, tak to tělo musí trávit tepelnými úpravami a to se týká speciálně té živé stravy a je to vlastně pro něj náročnější, jo. Zároveň nepřijme, sice přijme všechny živiny, já si osobně myslím, že syrová strava tak, jak je dneska moderní, tak je skvělým doplňkem k racionální stravě, ale rozhodně ne jako samostatný stravovací režim. A ale ve chvíli, kdy má člověk potíže, nadýmání nebo průjmy, tak tato strava speciálně nepomůže, protože ta ho naopak ještě víc podráždí. Co se týká biopotravin, tam je to otázka názoru Když se podíváte na složení jednotlivých biopotravin, tak ony se zas tak neliší od těch, co jsou běžně dostupné, a je to spíš doopravdy o tom takovém ekologickém myšlení jak si člověk představuje, že by potravina měla být pěstována a vůči životnímu prostředí a tak.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká nutriční terapeutka Eva Chocenská z Thomayerovy nemocnice. Bude i nadále naším hostem ve Zdravotnické poradně na Českém rozhlasu Dvojka. No, a spojit se s námi můžete v tuhle chvíli i vy prostřednictvím našich telefonních linek 221552525 nebo 221552424, případně je vám k dispozici e-mailová adresa dopoledne@rozhlas.cz. No, a na co se můžete ptát? Povídáme si o nespecifických zažívacích potížích.
/ Písnička /
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Diety při nespecifických zažívacích potížích, to je téma, které v dnešní Zdravotnické poradně na Českém rozhlasu Dvojka rozebíráme s nutriční terapeutkou Evou Chocenskou z Thomayerovy nemocnice v Praze. A připojit se k nám v tuhle tu chvíli po telefonních linkách může i někdo z našich posluchačů. K dispozici máte čísla 221552525 nebo 2424 na konci. Takže kdo se dovolal jako první, dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, jestli to je na mě?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zdravíme vás.
osoba
--------------------
Já jsem Veselá z Prahy. Já mám takovej problém s mým manželem a on má problém jako, chudák, sám se sebou. Nikdy neměl potíže jít na velkou. Bohužel situace dospěla tak, že musí chodit na dialýzu a v tu chvíli začaly v podstatě jeho opravdu problémy, že jde na záchod, já nevím jednou za 4, za 5 dní, ale v podstatě se všema možnejma podpůrnejma prostředkama, bere laktulózu, vaří si senesový lusky, já nevím na lačno pije olivovej olej, pije teplou vodu a je to prostě všechno s takovejhleme hroznejma problémama. Kromě spousty léků, které teda užívá na srdce, na cévy, tak ještě užívá na odbourání fosforu, ten lék se jmenuje Renvela, je tam napsáno, že teda způsobuje zácpu. Ale nikdo na tý dialýze nám nedokázal poradit, čím by se to dalo jako nahradit, že by ho třeba nemusel brát, anebo co by mu mohlo pomoc, aby teda zase na tu stolici chodil normálně.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz. Dáme prostor pro odpověď paní Evě Chocenské.
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Dobrý den, paní Veselá. Tak, co se týká výměnu léků, tak to je doopravdy dotaz na lékaře a ještě ke všemu ošetřujícího lékaře. Váš manžel, jestliže jezdí na dialýzu, tak má sám o sobě doopravdy těžké onemocnění a v podstatě ten fosfor vám vždycky někdo bude muset nějakým způsobem, nebo manželovi bude muset redukovat a upracovat. Takže v tomto směru se obávám, že to příliš zaměňovat nepůjde a rozhodně ne vysazovat. U pacientů, kteří mají problém s ledvinami, tak je to i otázka kolik mohou přijímat tekutin. A je pravda, že u některých onemocnění bohužel prostě ty vedlejší účinky nastanou, nastat mohou a těžko se jich zbavuje. Ono třeba zácpa se považuje, za zácpu se považuje stolice, která není jednou za tři dny, takže váš manžel již zácpu má, protože má za 4 až 5 dní stolici, ale v podstatě pokud by to bylo ten čtvrtý den, tak je to třeba nepříjemné, protože byl zvyklý jinak, ale není to úplně tristní, že by to bylo něco pro něj jedovatého nebo nebezpečného. A co se týká toho, že si pomůže, tak nejdoporučovanější jsou na úpravu zažívání laktulóza, která je velmi šetrná. Pak se doporučují k té zácpě i probiotika plus jako nejméně vhodnou vidím tu senu, která je velice návyková a to střevo po ní doopravdy zleniví a pak už se toho manžel bude těžko zbavovat. Každopádně v rámci jeho onemocnění i toho, že bere spoustu dalších léků, tak tohle je doopravdy vždycky je potřeba konzultovat s lékařem. Můžete se prostě zeptat i na tu výměnu léků tam, ale pokud vám řeknou, že není jiné možnosti, tak toto bude bohužel muset být přijato vlastně do vašeho životního stylu nebo respektive manželova životního stylu.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď. Pojďme zjistit, na co se chce zeptat další z našich posluchačů. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, Láďa Mikuláš. Já snídám pravidelně talíř polívky, do něho si dávám lžičku feferenkový pasty, kterou manželka dává do guláše pro 20 lidí, a dávám si tam dva stroužky česneku. Žena mi říká, že nejsem normální, že jsem ujetej, má pravdu?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
No, tak z pohledu gastroenterologa i výživáře je to doopravdy trošku alternativní a extrémní, ale jestliže to váš žaludek zvládá, tak buďte to rád, že to zvládá, ale doopravdy tam jde o velmi silné prokrvení sliznic. Jistě máte v pořádku žlučník, protože to by jinak taky takto silnou koncentraci pálivých látek nezvládlo. A jako manželka bych řekla, že má částečně pravdu, a záleží na vás, když nemáte jiné problémy, tak prostě je to vaše rozhodnutí.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, snad tady panu posluchači bude chutnat tato jeho ranní strava i nadále. Paní Chocenská, pojďme úplně jenom v krátkosti, jaká je obecná pomoc pro lidi, kteří mají tyto nespecifické trávicí potíže?
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
No, tak v první řadě by to měla být šetřící dieta, šetřící úprava stravy. Na to se můžou podívat klidně i na internetu, takové obecné rady tam budou. A jde o to právě vyřadit ostrá koření, takže náš předchozí posluchač doopravdy neměl problém se zažíváním. Ostrá koření, tučné pokrmy včetně tučných těst. Většinou těm lidem vadí kvasnice, takže cokoli je vlastně vyráběné s kvasnicemi, kynutá těsta, čerstvé pečivo vadívá, neznamená, že je pečivo špatné že je jedovaté, zase dneska je hodně napadán lepek, není to úplně pravda, co se o něm říká. Ale je pravda, že čerstvé pečivo doopravdy zažívací obtíže udělat může. Pak záleží zase na tom spíše právě polotučné mléčné výrobky, 30% sýry, ale pokud jsou ty problémy způsobené i tím, že je narušená, narušený enzym laktáza, tak tam můžou zase ty mléčné výrobky vadit a může se s tím, musí se s tím zacházet. Nedoporučují se moc bublinky, pokud bolí žaludek, nedoporučuje se alkohol, nedoporučuje se silná káva. Takže je to doopravdy spíš o takovém umírněném šetřícím režimu, který je rozvržen do celého dne, do takových minimálně tří, spíš pěti denních dávek a je to o tom, že si na to ten člověk udělá čas.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, čas si udělejte i vy, milí posluchači, a nechme si chutnat tedy i v životě, říká nutriční terapeutka Eva Chocenská z Thomayerovy nemocnice, která byla hostem dnešní Poradny na Českém rozhlasu Dvojka. A já se omlouvám všem , kdo poslali svůj dotaz do e-mailové schránky, slibuju, že vám paní Chocenská odpoví osobně. Mějte se hezky a na slyšenou.
Eva CHOCENSKÁ, nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice v Praze
--------------------
Na slyšenou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.