Pohádky z čarodějné zahrádky. Miloslav Mejzlík čte nezbedné příběhy známého malíře a spisovatele Aloise Mikulky

15. leden 2023

Sedm pohádek pro malé i velké z knížek Pohádky z čarodějné zahrádky a Pohádkový lunapark. Čekají vás kouzla, čáry a také spousta legrace. Ale pozor na ježibaby!

Vybral: Dominik Mačas
Čte: Miloslav Mejzlík
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2021

Skřítek Hajaja vám tentokrát nabízí rozverné pohádky známého brněnského malíře, básníka a spisovatele Aloise Mikulky. Dozvíte se třeba, jak dopadlo setkání tří slonů se strašlivou ježibabou, co provedla panu Laštůvkovi mokrá košile nebo jak se pasáček stal hoteliérem. 

Mokrá košile

V lese už nečíhají jenom loupežníci, čarodějnice, zlý vlk nebo hejkal. Pokud se dneska vydáte do lesa, musíte si dát pozor i na studenou mokrou košili! Chudák pan Laštůvka z pohádky Aloise Mikulky by vám o tom mohl vyprávět!

O trosečníkovi a mořské panně

Když loď na moři ztroskotá, stane se z námořníka trosečník. Když je mladý a docela hezký, může se mu klidně stát, že se do něj zamiluje mořská panna. Malíř a spisovatel Alois Mikulka o tom napsal celou pohádku.

Černá slepička

Když si nedáte pozor, vklouzne vám do domečku ježibaba převlečená za turistku. A když si zase nedáte pozor, schlamstne vám snídani ani nemrknete a bude vám kručet v břiše. A když opravdu nedáte pozor, vyberete si špatně nesplnitelní přání, kterým se vás bude ta ježibaba snažit uchlácholit a dopadnete jako ten pán z pohádky Aloise Mikulky.

Tři sloni a ježibaba

Když vyrazí tři sloni do světa, čeká je spousta dobrodružství. A některá jsou i pěkně nebezpečná. V podivné chaloupce stojící uprostřed rašeliniště na ně totiž třeba čeká - no hádejte kdo -  ježibaba. Ještě štěstí, že jeden z těch slonů je chytrý, druhý chytřejší a třetí nejchytřejší... 

O zapomnětlivé veverce

Někde blízko je les a v tom lese žije veverka, která je trochu zapomnětlivá. A žije tam také neprůstřelný jelen. A co čert nechtěl, právě v tomhle lesa se chce usadit i jedna ježibaba se svou chaloupkou na muří nožce. A z toho nekouká nic dobrého.

Jak se stal pasáček hoteliérem

Malý Míša je pasáček ovcí. Život se mu ale úplně obrátí naruby, když jednoho dne potká ježibabu. Ta je všemi mastmi mazaná a ráda by Míšu využila ke svým rejdům. Nepočítá při tom ale s tím, že pasáček není žádný hlupáček.

O plivníkovi

Kdyby to byl pan Ščudla býval věděl, asi by se do uklízení ledničky nikdy nepouštěl. Našel v ní totiž vajíčko všemocného plivníka.  Když s ním jeho pán zachází dobře, přinese mu nesmírné bohatství. Ale běda, když si plivníka rozhněvá, jak se to povedlo panu Ščudlovi.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související