Sněhová hvězdička. Premiérové pohádky o sněhové vločce a jejích dvou malých obyvatelích čte Klára Sedláčková-Oltová

25. prosinec 2022

Na Sněhové hvězdičce, která žila vysoko a daleko na modré obloze, bydleli Snížek a Sněženka. Jednou ale přišel velký vítr a sněhovou vločku i s jejími malými obyvateli shodil. Snížek se Sněženkou se ocitli na zemi. Prožili zde mnohá dobrodružství, ale pak se jim po domečku na Sněhové hvězdičce zastesklo a vydali se ho hledat… Pohádky Josefa Hanzlíka plné říkanek svou hravou poetikou a nezměrnou fantazií připomínají básně Christiana Morgensterna  nebo příběhy Lewise Carrolla.

Účinkuje: Klára Sedláčková-Oltová
Připravil: Kryštof Hanzlík
Napsal: Josef Hanzlík
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 19. 12. 2022

Sněhová hvězdička z roku 1967 nás zve do světa plného říkanek, písniček a zimní atmosféry, v němž si připomeneme, že i když je svět plný neuvěřitelných dobrodružství a zajímavých lidí, stejně nepřestaneme vzpomínat na svůj domov.

1. O Sněhové hvězdičce, Snížkovi a Sněžence

Slyšeli jste někdy o Sněhové hvězdičce? Je to ta nejmenší hvězdička ze všech hvězdiček a hvězd. Jenže nikdo neví, kam se poděla. Dřív bydlela vysoko, daleko v modrém nebi a žili na ní dvě děti: Snížek a Sněženka. A žili by tak dodnes, kdyby jednoho dne nepřilétl velký vítr. Co se stalo pak? Kam Snížka se Sněženkou odvál?

2. O vrabci Bohoušovi a Cínovém vojáčkovi

Snížkem a Sněženkou spolu žili na Sněhové hvězdičce. Jednoho dne se ale přihnal velký vítr a shodil je z oblohy dolů na zem. Nyní oba pláčou a vzpomínají, jak se měli krásně a co všechno dělali. Najednou však uslyší prazvláštní ozvěnu a pak zjistí, že je to hlas Cínového vojáčka. Proč je Cínový vojáček stokrát nešťastný? To se dozvíte v dnešní pohádce!

3. O smutném panu Zmrzlináři a Zmrzlinářské písničce

Na Sněhové hvězdičce, nejmenší hvězdičce ze všech hvězdiček a hvězd, spolu žili Snížek se Sněženkou. Vítr je však shodil z oblohy dolů na zem a oni nyní putují světem. Dnes potkají smutného pana Zmrzlináře, kterého rozveselí jedině, když bude moci někoho obdarovat kornoutem zmrzliny. Jaké příchutě si Snížek se Sněženkou vyberou? A jak zní Zmrzlinářská písnička?

4. Poučný, krásný a dojemný příběh o Zázračném sovím hradu

Snížek se Sněženou potkali pana Zmrzlináře, který byl smutný, že v zimě nikdo nechce jíst zmrzlinu. Ale protože si malí obyvatelé Sněhové hvězdičky kdysi dávali zmrzlinu i k snídani, měl pan Zmrzlinář hned koho obsloužit. K tomu oběma zazpíval Zmrzlinářskou písničku a také jim slíbil povědět poučný, krásný a dojemný příběh o Zázračném sovím hradu. Poslechněte si jej společně s našimi hlavními hrdiny!

5. Hledání ztracené Sněhové hvězdičky pokračuje

Snížek a Sněženka si nechali od pana Zmrzlináře vyprávět příběh o Zázračném sovím hradu, ve kterém se Bílý králíček potají připojil k družině vedené sovou Šedivou a putuje s ní na Zázračný soví hrad… Jaké z tohoto příběhu ale plyne ponaučení? A kdy Snížek se Sněženkou najdou Sněhovou hvězdičku?

6. O panu kapitánovi Bambulovi

Snížek se Sněženkou při hledání Sněhové hvězdičky usnuli na okenní římse vysokého domu. Ráno se nad nimi otevřelo okno a vzbudil je kapitán Bambula. Byl to námořník s plnovousem a pruhovaným tričkem a začal Snížka a Sněženku lákat na cestu kolem světa. O kterých zemích jim námořník poví? Rozhodnou se děti jet na výlet?

7. Putování za Sněhovou hvězdičkou

Kapitán Bambula lákal Snížka a Sněženku na cestu kolem světa, ale oni byli více a více smutní. Chtěli totiž najít svou Sněhovou hvězdičku, na které dříve žili. Vyprovodili tedy námořníka Bambulu do přístavu a rozhodli se hledat dál a dál. Co myslíte, děti, najdou ji?

Hledáte čtené pohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a audiopohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související