Podle Tomáše Kluse je jediným trvalým "změna"

20. listopad 2013

V jedné písničce zpíval: „…obyčejnej kluk, silnej jako slon, hubenej jak luk.“ Tomáš Klus je fenomén poslední doby.

Zkusil „utopit válku v čajovým šálku“, získal všechny možné hudební ceny a získal si i srdce svých posluchačů, ať už jde o mladé slečny, kluky na hudebních festivalech, střední generaci, rodiče s dětmi nebo seniorky, které mu fandí u televizních obrazovek.
V jeho životě už ale hlavní roli převzaly jiné dvě ženy: manželka Tamara a dcera Josefína, která přišla na svět na jaře tohoto roku. Jak půlroční otcovství změnilo Tomáše Kluse? Musí často improvizovat? A v čem bude jiná nová deska, v pořadí už čtvrtá, kterou plánuje vydat na jaře příštího roku?

Nové album vznikalo v lese

Tomáš Klus začínal jako písničkář s kytarou a pokud v současnosti oznámí koncert, během několika minut se po vstupenkách doslova slehne zem. Aktuálně pracuje na nové desce, která se natáčela v lesích na Sázavě, a to prý doslova v polních podmínkách: „Měl jsem velkou radost, že se mi kolem sebe podařilo shromáždit skupinu stejně smýšlejících lidí, schopných akceptovat, že budeme točit desku uprostřed lesů, odtrženi od civilizace." Podle slov hudebníka to byl jeden z nejkrásněji prožitých měsíců jeho života a určitě se máme na co těšit.

Změna je život

Podle T. Klůse je jediným trvalým právě změna. Pokud prý člověk zůstává stále stejný, ochuzuje se o mnohé. Velká změna potkala hudebníka letos na jaře, kdy se mu narodila dcera: „Mě se otevřel zcela nový vesmír vnímání světa. Skrze lásku cítím vše kolem sebe daleko intenzivněji. Ten nový vesmír se jmenuje Josefína." T. Klus se prý snaží zodpovědně přijímat kontrolu nad svým životem a užívat si věcí tak, jako by to bylo poprvé.

Tomáš Klus

„Chovám se jako šílenec, ale je dobré vědět, že nemůžu všechno", „Život není nikde jinde, je tady a teď" nebo „Láska je universální záchrana" – to jsou titulky jednotlivých rozhovorů za uplynulý rok, ze kterých by se dala utvořit zajímavá koláž. Co si o nich umělec myslí? „Pouze s jednou věcí už nesouhlasím. Člověk nemusí nic, ale může cokoliv chce. Vždy je to pouze na jeho rozhodnutí." Tomáš Klus aktuálně nalezl velkou inspiraci v nativních obyvatelích Jižní Ameriky a jejich souznění s přírodou, i s životní filozofií. Do pralesů jižní Ameriky by se prý dokonce velmi rád podíval.

Více v přiloženém záznamu na začátku článku...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.