Po otci jsem zdědila sklon k utrácení, po mamince gen, který mi to vyčítá. Omeletky s Halinou Pawlowskou

13. listopad 2021

Taky se občas sami sebe ptáte, po kom jste zdědili svoji povahu, vzhled nebo temperament? Vysledovat své kořeny je někdy těžké, ale vidět se ve svých předcích, nebo dokonce v dětech se mnohdy nabízí. Poslechněte si dnešní Omeletky s tématem geny a dědictví.

Já jsem po tatínkovi zdědila psaní. Nechci říkat literární talent, ale určitě touhu vyjádřit své pocity, své myšlenky a své vzpomínky, říká Halina Pawlowská. 

Po otci jsem také zdědila názor, že člověk by si měl v životě hodně užívat, že své děti by měl respektovat a pokusit se jim pomáhat v jejich štěstí a že by nikdy před nikým neměl hrbit záda. Po otci jsem podědila sklon k utrácení a po mamince mám zase gen, který mi to utrácení vyčítá. Táta vždycky chtěl, aby ho všechno bavilo, máma chtěla, aby se vždycky perfektně splnily všechny povinnosti. A život považovala za jednu z nich.

Po mamince jsem zdědila manuální nešikovnost

Rodiče Jitky Asterové byli dokonalý pár. Co konkrétního po nich herečka zdědila? „Po mamince jsem podělila smích. Moje maminka nedělala celý život nic jiného, než se jenom smála. Dokonce se smála tak, že se musela něčeho držet, aby nespadla. Byla taky obrovsky tolerantní a optimistická. Bohužel jsem po ní podědila i manuální nešikovnost, směje se herečka.

Po tatínkovi jsem pilná. Když si něco vezmu do hlavy, tak to dokončím, protože jsem houževnatá. Zdědila jsem po něm i sportovní vůli. Tatínek plaval do sta let.

Pohankové palačinky

Protože bylo dnešní náplní Omeletek povídání o genech a Halina Pawlowská hodně vzpomínala na své rodiče, rozhodla se prozradit recept na pohankové palačinky, které se dodnes hodně jedí na Ukrajině.

Tyto palačinky z pohankové mouky, mléka, vody a vajec se nerolují do ruličky, ale nechávají se na talíři otevřené. My je máme moc rádi s lístky mladého špenátu, s česnekem a kozím sýrem. Někdy si k nim ještě uděláme volské oko, aby nám žloutek rozkošnicky vytékal na těsto.

V Omeletkách ještě zazní povídka Haliny Pawlowské Když najdu své kořeny. Zazní text posluchačky Marty Furchové z Chlumce nad Cidlinou Cestovatelská story. Co všechno lze svést na geny, prozradí Martina Hudečková.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související