Pistáciová zmrzlina je královnou. Na tom by nic nezměnila ani třetí světová válka, tvrdí zmrzlinář
„Zmrzlina se dá jíst k snídaní. Dokonce je to asi nejvhodnější, protože obsahuje cukr a ten by se měl, když už, jíst dopoledne a rozhodně ne večer,“ myslí si Jan Hochsteiger. Kdo vymyslel zmrzlinu? Jaký je rozdíl mezi italskou a americkou? Jaké je jeho původní povolání? V kolika jazycích umí slovo „zmrzlina“? Jaký je postup výroby a co je nejsložitější? Co je bílá zmrzlinová hmota? Má veganské varianty? Jaké reakce měl na makovou zmrzlinu a na tu ze syrečků?
„Když pro nějakého zákazníka vyrábím ovocnou zmrzlinu na přání a on se mě snaží přemluvit, aby byla smetanová, tak vyrobím tu smetanovou verzi, ale i sorbet. A ještě se mi nikdy nestalo, že by si nevybrali sorbet, protože je podle mě nejlepší.“
Je i dietnější. „Protože neobsahuje prakticky tuk, ale z hlediska cukru je to horší. Smetanové zmrzliny mají méně cukru, ale zase jsou tučnější,“ vysvětluje.
„Pistáciová zmrzlina vždycky byla, je a bude nejprodávanější. S oblibou říkám, že na tom by nic nezměnila ani třetí světová válka. Je to královna statistik a opravdu se jí prodá nejvíc. I když se za mého mládí vyráběla ze zelené barvy na plot. A když nemáte kvalitní surovinu, nemůžete udělat kvalitní produkt.“
„Kvalita suroviny je základ. Když ji vyrobíte z kvalitní pistáciové pasty, tak to není potřeba vylepšovat kousky pistácií. S nimi to nebude pistáciová zmrzlina, ale zmrzlina s pistáciemi a té pochoutce to nepomůže,“ uzavírá Jan Hochsteiger.
Související
-
Dobrou zmrzlinu poznáte podle barvy, velikosti kopečku a fronty před obchodem, radí mistr zmrzlinář
Léto se kvapem blíží a s ním i chutě na zmrzlinu. Jak poznat kvalitní zmrzlinu? A v čem se liší od sorbetu?
-
Expedice do světa zmrzliny. Miska sněhu přelitá hroznovou šťávou, tak vypadal její předchůdce
Zmrzlina má zajímavou historii. Prvního předchůdce lze najít v Persii kolem roku 400 před Kristem. Sestávala z misky sněhu přelitého hroznovou šťávou.
-
Recept na zmrzlinu ze svařeného vína
Jak ji připravit doma? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.