Pistáciová zmrzlina je královnou. Na tom by nic nezměnila ani třetí světová válka, tvrdí zmrzlinář

12. červen 2024

„Zmrzlina se dá jíst k snídaní. Dokonce je to asi nejvhodnější, protože obsahuje cukr a ten by se měl, když už, jíst dopoledne a rozhodně ne večer,“ myslí si Jan Hochsteiger. Kdo vymyslel zmrzlinu? Jaký je rozdíl mezi italskou a americkou? Jaké je jeho původní povolání? V kolika jazycích umí slovo „zmrzlina“? Jaký je postup výroby a co je nejsložitější? Co je bílá zmrzlinová hmota? Má veganské varianty? Jaké reakce měl na makovou zmrzlinu a na tu ze syrečků?

„Když pro nějakého zákazníka vyrábím ovocnou zmrzlinu na přání a on se mě snaží přemluvit, aby byla smetanová, tak vyrobím tu smetanovou verzi, ale i sorbet. A ještě se mi nikdy nestalo, že by si nevybrali sorbet, protože je podle mě nejlepší.“

Je i dietnější. „Protože neobsahuje prakticky tuk, ale z hlediska cukru je to horší. Smetanové zmrzliny mají méně cukru, ale zase jsou tučnější,“ vysvětluje.

Jan Hochsteiger

„Pistáciová zmrzlina vždycky byla, je a bude nejprodávanější. S oblibou říkám, že na tom by nic nezměnila ani třetí světová válka. Je to královna statistik a opravdu se jí prodá nejvíc. I když se za mého mládí vyráběla ze zelené barvy na plot. A když nemáte kvalitní surovinu, nemůžete udělat kvalitní produkt.“

„Kvalita suroviny je základ. Když ji vyrobíte z kvalitní pistáciové pasty, tak to není potřeba vylepšovat kousky pistácií. S nimi to nebude pistáciová zmrzlina, ale zmrzlina s pistáciemi a té pochoutce to nepomůže,“ uzavírá Jan Hochsteiger.  

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související