Expedice do světa zmrzliny. Miska sněhu přelitá hroznovou šťávou, tak vypadal její předchůdce
Pochoutka, která dokáže zchladit organismus v letních vedrech, má zajímavou historii. Prvního předchůdce zmrzliny lze najít v Persii kolem roku 400 před Kristem. Sestávala z misky sněhu přelitého hroznovou šťávou. Do Evropy přivezl první zmrzlinu z Asie Marco Polo, do Ameriky ji pak vyvezli evropští konkvistadoři. V USA v roce 1984 vyhlásil prezident Reagan měsíc červenec za Národní měsíc zmrzliny. S radostí ji konzumujeme i my, a máme už dokonce v Praze i Muzeum zmrzliny!
Co ale o její přípravě skutečně víme? Jak se liší technologie výroby zmrzliny kopečkové a točené, co je to sorbet a co granita? Kolik má být v řemeslné zmrzlině tuku a dá se vyrobit zmrzlina bez cukru? A proč se stali světovými velmistry ve výrobě zmrzliny právě Italové?
Související
-
Kvalita průmyslově vyráběných zmrzlin
Host: Ing. Hana Střítecká, Ph.D., ředitelka spolku FÉR potravina. Moderuje Patricie Strouhalová.
-
Nejen díky zmrzlině se Corrado Assenzy ze Sicílie stal nejvlivnějším cukrářem na světě
Znalci vědí, že zmrzlinu zmiňuje i Bible, konkrétně Izák podal svému otci Abrahamovi ledový nápoj z kozího mléka smíchaného se sněhem.
-
Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly
Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali nanukářky Moniky Pavlisové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://dvojka.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka