Expedice do světa zmrzliny. Miska sněhu přelitá hroznovou šťávou, tak vypadal její předchůdce
Pochoutka, která dokáže zchladit organismus v letních vedrech, má zajímavou historii. Prvního předchůdce zmrzliny lze najít v Persii kolem roku 400 před Kristem. Sestávala z misky sněhu přelitého hroznovou šťávou. Do Evropy přivezl první zmrzlinu z Asie Marco Polo, do Ameriky ji pak vyvezli evropští konkvistadoři. V USA v roce 1984 vyhlásil prezident Reagan měsíc červenec za Národní měsíc zmrzliny. S radostí ji konzumujeme i my, a máme už dokonce v Praze i Muzeum zmrzliny!
Co ale o její přípravě skutečně víme? Jak se liší technologie výroby zmrzliny kopečkové a točené, co je to sorbet a co granita? Kolik má být v řemeslné zmrzlině tuku a dá se vyrobit zmrzlina bez cukru? A proč se stali světovými velmistry ve výrobě zmrzliny právě Italové?
Související
-
Kvalita průmyslově vyráběných zmrzlin
Host: Ing. Hana Střítecká, Ph.D., ředitelka spolku FÉR potravina. Moderuje Patricie Strouhalová.
-
Nejen díky zmrzlině se Corrado Assenzy ze Sicílie stal nejvlivnějším cukrářem na světě
Znalci vědí, že zmrzlinu zmiňuje i Bible, konkrétně Izák podal svému otci Abrahamovi ledový nápoj z kozího mléka smíchaného se sněhem.
-
Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly
Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali nanukářky Moniky Pavlisové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.