Pepek námořník aneb Idol založený na vědeckém omylu

Vypadá to s ním bledě, ale pak vytáhne plechovku se špenátem a rychle do sebe obrátí její obsah. Na těle mu naskáčou svaly a rázem má vyhráno. Tak Pepka námořníka všichni známe. Jenže jak to všechno začalo? Chlapík s přimhouřeným okem a fajfkou v koutku úst se čtenářům poprvé představil 17. ledna 1929. Šlo o epizodní „štěk“ v úspěšném komiksu Náprstkové divadlo, který už deset let kreslil Elzie Crisler Segar.

Hubatý námořník, který nešel daleko pro ostřejší slovo, se čtenářům tak zalíbil, že si vynutili jeho návrat. A tím se od základů změnil i celý komiks.

Jeho původní hrdinkou byla Olivie Oylová, která chodila s nosatým pobudou Haroldem Hamgravym a prožívala s ním dobrodružství v různých koutech světa. Když ale do příběhu vstoupil Pepek, Harold se poměrně rychle vytratil.

Místo špenátu byla nejdřív kouzelná slepice

Pepkovi zpočátku chyběla typická proprieta v podobě špenátu. Třeba ve svém prvním dobrodružství získával nadlidskou sílu z kouzelné slepice. Špenát do komiksu pronikl až o několik let později a není divu. Amerika se ve 30. letech minulého století vezla na vlně špenátové mánie. Odstartoval ji vědecký výzkum, podle něhož tato listová zelenina obsahuje desetkrát více železa než jiné plodiny, takže má blahodárný účinek na lidskou kondici, zdraví a tvorbu svalů.

Jenže později se ukázalo, že výzkumníci udělali banální chybu. Při zápisu výsledků omylem posunuli desetinnou čárku, a rázem tak ze špenátu udělali superzeleninu. Přesto zelená pochoutka s Pepkem už zůstala. V jiných ohledech se ale námořník změnil.

Autor Pepka umravnil a přidal i humor

Autor komiksu Elzie Crisler Segar ho časem na popud vydavatele poněkud umravnil, přidal i humor, i když s tím zprvu nesouhlasil. Nakonec ale nelitoval. Pepek se stal popkulturním fenoménem a do značné míry i symbolem Ameriky.

Komiksů byly tisíce, animovaných grotesek stovky. Některé z nich se dokonce vyráběly v pražském studiu Bratři v triku. Segar pohádkově zbohatl, jenže štěstí si dlouho neužil. V pouhých 43 letech podlehl leukémii. Našel ale dostatek pokračovatelů, díky nimž Pepkovy příběhy vycházejí dodnes.

Ve třetím tisíciletí se slavný námořník znovu proměnil. Jeho nejnovější eskapády jsou k vidění spíše na internetu než v televizi nebo časopisech. Špenát si už nekupuje v plechovce, nýbrž si pěstuje vlastní v bio kvalitě. A také se zbavil zlozvyku v podobě kouření. Místo fajfky mu kreslíři vkládají do úst signální píšťalku.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.