Pavel Kosatík: Kdyby veřejná debata probíhala trochu klidněji, nebylo by to na škodu

3. leden 2019

Uplynulo 80 let od úmrtí Karla Čapka. V čem jsou jeho myšlenky dnes aktuální?

„Čím jsem starší, tím mám Karla Čapka radši. Když jsem byl mladý a radikální, přišlo mi, že byl v některých věcech moc měkký, že zaobloval konflikty a že se zla v lidech bál. Teď si ale čím dál víc uvědomuju, že v tom, jak zdůrazňoval spíš ty pozitivní než negativní vlastnosti, byl neskutečně silným a i pro dnešního člověka poučným případem,“ říká v pořadu Jak to vidí Pavel Kosatík.

Karel Čapek nejvíc bojoval s nacismem v obyčejných českých duších a bál se o to, aby zlo nepropuklo v nich. My dnes víme, že propuklo, i to, proč Karel Čapek umřel. Že ho nezabil Hitler, ale Češi.
Pavel Kosatík

Pozitivní příklady mají smysl

„Když dnes s něčím nesouhlasím, mám několik možností, jak se k tomu postavit. Můžu kritizovat, nadávat, stěžovat si – a může to mít hodnotu, na kritice principiálně nevidím nic špatného –, ale zrovna tak můžete lidem podsouvat ty lepší příklady a snažit se ukazovat na to lepší v nich. A i když to třeba má někdy až moc dlouhý časový dosah a vy se toho třeba ani nedožijete, tak už jenom to, že se dnes o těchto tématech v souvislosti s Karlem Čapkem mnoho desítek let po jeho smrti bavíme, znamená, že opravdu má cenu hledat na lidech to dobré a že nejde o sentiment nebo uhýbání před problémem.“

O slušnost by se měl snažit každý

Podle Pavla Kosatíka se ani dnešní doba ještě nenabažila efektního pojmenovávání problémů. „Kdyby veřejná debata probíhala trochu klidněji, nebylo by to na škodu,“ dodává s tím, že novoroční apely politiků volající po větší slušnosti ve společnosti, by měly mířit i do jejich vlastních řad.

Další témata rozhovoru: K čemu jsou dobré ankety o národní velikány? Co by mělo obsahovat novoroční poselství politiků? Byl rok 2018 v něčem přelomový? Nový rok přinese mimo jiné 30. výročí sametové revoluce. Co z tehdejších ideálů bychom si měli připomínat? A touží naše společnost po svobodě?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související