Paulína Tabery: Češi táhnou za jeden provaz. Ruskou invazi na Ukrajinu odmítá unisono většina populace

17. březen 2022

Válečný konflikt na Ukrajině semkl českou veřejnost. Potvrzuje to průzkum společnosti Median pro Český rozhlas, v němž 87 % Čechů vnímá vojenskou invazi Ruska na Ukrajinu za neobhajitelný akt agrese. V audiozáznamu ještě zazní, kterým světovým lídrům Češi nejvíce důvěřují, i to, jak se ve světových průzkumech vidí sama Ukrajina.

Ochota občanů České republiky pomáhat napadené Ukrajině a jejím obyvatelům nemá v moderní historii obdoby. Data z průzkumu, který pro Český rozhlas provedla společnost Median, ukazují, že celkem 87 % českých občanů vnímá vojenskou invazi Ruska jako neobhajitelný akt agrese.

„Bleskový průzkum byl proveden na samém začátku invaze a skutečně ukazuje nebývalou shodu české veřejnosti, která invazi na Ukrajinu unisono odmítá. Podobné výsledky přinesl i průzkum společnosti Stem/Mark pro Českou televizi,“ doplňuje v pořadu Jak to vidí... Paulína Tabery, vedoucí Centra pro výzkum veřejného mínění.

Pomáhat všem

Vysoká procenta kladných odpovědí přinesla i otázka, zda by Češi měli pomáhat lidem zasaženým válkou. „Průzkum pro Českou televizi ukázal, že většina Čechů je ochotna pomáhat, a to všem, pokud to zvládneme.“

Čtěte také

Vysoká čísla se pak v dalších dnech promítla do praxe, když lidé skutečně začali ve velkém pomáhat, finančně i prakticky. „Prvotní šok způsobil nejdříve rozhodné odmítnutí a následně pak velkou ochotu pomoci. Názor z prvních dvou dnů invaze, kdy probíhaly průzkumy, se pak přetavil do nevídané solidarity,“ přitakává socioložka.

Základy obrovské solidarity s Ukrajinou byly ale podle ní dány už dávno před krizí na Ukrajině. V průzkumu z listopadu a prosince 2021, který se týkal i vztahu Čechů k jednotlivým zemím, totiž 58 % lidí označilo vztahy s Ukrajinou za dobré, zatímco vztahy s Ruskem hodnotilo 60 % lidí jako špatné. „Při následném konfliktu těchto dvou zemí to pak samozřejmě spoluvytváří podhoubí pro to, že jsme s jednou zemí solidární, protože s ní máme dobré vztahy a protože chápeme její situaci.“

Plynoucí obavy

Co se týče míry možných negativních dopadů ukrajinského konfliktu na české obyvatele, lidé se podle průzkumu nejvíce obávají zdražování (92 %). Starosti jim naopak nedělá, že by se zvyšovala nezaměstnanost. „Ekonomické obavy lidí plynou jistě i ze strachu z energetické krize  a souvisejí s dalším možným nedostatkem plynu a ropy,“ vysvětluje Tabery.

Vysoké procento lidí se pak ještě obávalo dlouhotrvajícího válečného střetu s oběťmi na životech (88 %). Celých 87 % lidí pak znepokojovalo možné zhoršení bezpečnostní situace v Evropě.

Spustit audio

Související