Patnáctiletý programátor pomáhá handicapovaným

24. říjen 2017

Svou první virtuální firmu vymyslel Ondrej Vrábel v 5 letech, v 11 letech se sám naučil programovat a v 15 letech dostal významné ocenění Krištáľové krídlo udělované na Slovensku výjimečným osobnostem. Za co?


Příspěvky Meteoru 21. 10. 2017
01:23 Plši na Václaváku
04:00 Nanočástice zlata upravují geny
11:29 Cena pro mladého programátora
21:56 Jak dopadlo nahrávání jelenů?
28:20 Spuštění velkého urychlovače částic
32:50 Záhada smrti desítek alosaurů
42:07 Jak podvodník objevil porcelán

Krištáľové krídlo se každý rok uděluje lidem, kteří ve svých oborech dosáhli mimořádné odbornosti a úspěchu. Vybírají se kandidáti z kategorií, jako jsou literatura, divadlo, výtvarné umění a hudba, ale i medicína a věda. Jednou z nich je rovněž filantropie, tedy nezištná pomoc druhým. Právě v této kategorii porotce zaujal teprve patnáctiletý student gymnázia v Senici Ondrej Vrábel.

Pozornost si vysloužil tím, že naprogramoval naučné hry pro mentálně postižené děti a dospělé. Hry jsou určené k hraní na tabletech, počítačích i mobilních telefonech. „Pomáhá jim to hravou formou rozeznávat písmena, čísla, barvy a podobné věci, které běžně považujeme za samozřejmost, ale jim to činí potíže,“ popsal v rozhovoru pro Meteor mladý programátor Ondrej Vrábel.

Původním Ondrejovým záměrem bylo pomoct sestřenici jeho maminky, Dášce, která má dětskou mozkovou obrnu. „Hrával jsem si s ní a viděl jsem, co jí dělá problémy, nedokáže se učit tak, jako se učí zdravé děti, všechno jí trvalo déle. Asi v 11 letech jsem začal přemýšlet, jak jí pomoci,“ dodal chlapec.

Dáška ráda pracovala s kartičkami, na kterých byla písmenka a obrázky, například A jako auto, B jako buben a podobně. „Přesně na tom jsem vystavěl aplikaci,“ vysvětlil Ondrej. A z původního záměru pomoci příbuzné se postupně stal projekt, který dnes využívají tisíce mentálně postižených na různých místech světa.

Cena Krištáľové krídlo

Pinf hry

Ondrejem naprogramované hry se poznají podle zvláštního názvu „Pinf“. Ten má zajímavou historii. Už někdy v 5 letech věku si malý Ondrej hrál na to, že má firmu „Pinf“, která například pomáhá jeho mamince s úklidem. Maminka asi tehdy netušila, že o pouhých 10 let později Pinf „ožije“ a bude pomáhat mnoha dalším lidem.

Ocenění Krištáľové krídlo Ondreje překvapilo a potěšilo a příznačné je, že ho chápe především jako možnost, jak pomoc dále rozšířit. „Věřím, že díky tomuto ocenění se Pinf hry dostanou k ještě více dětem s mentálním postižením na celém světě,“ řekl Ondrej při přebírání ceny.

V současné době už existuje několik jazykových verzí Pinf her: kromě slovenské a české to jsou verze anglická, německá, španělská, maďarská, francouzská, italská, polská a ruská. Hry mají povedenou profesionální grafiku, se kterou mu pomohla jedna velká slovenská programátorská firma. Užitečnost her Ondrej zkoušel s Dáškou, ale radil se i se speciálními pedagogy, kteří jsou s mentálně handicapovanými v denním kontaktu.

Tento i ostatní záznamy pořadu Meteor najdete v našem Archivu pořadů.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.