Otázka Meteoru na listopad - výsledky

3. prosinec 2011

Počet lidí na Zeměkouli prý tento měsíc překročil sedm miliard. Dokážete odhadnout na jak velikou plochu by se všichni vešli, kdyby se setkali v jediné oblasti na světě a postavili se (pouze) jeden vedle druhého, doslova tělo na tělo. Jak veliká plocha by tak byla zaplněna? Vešlo by se pak celé lidstvo do Evropy? Nebo by potřebovalo nějakou větší plochu?

Podle architektonických norem se na jeden m2 vejdou 4 lidé. Reálně se však (tělo na tělo vejde na jeden m2 osm lidí). V závislosti na způsobu řazení lidí vedle sebe bychom mohli tuto průměrnou hodnotu zvýšit i zmenšit. Počítali jsme tedy s 8 lidmi / m2 a tolerovali v odpovědích odhad 6 až 8 lidí / m2.

Což znamená, že 7 miliard lidí by se při takové hustotě vešlo na území 875 km2, což je plocha necelých dvou hlavních měst Praha. Kdybychom takové lidi seřadili pěkně do čtverce, měl by dav všech lidí světa rozměry 29,6 x 29,6 km. Pro zajímavost: veškeré obyvatelstvo České republiky (v prosinci 2010 celkem 10,532.770 duší) by se vešlo na plochu 1,3 km2. To není o mnoho více než rozměry kdejakého okresního města.Všichni bychom se zcela beze zbytku vešli do hranic pražské čtvrti Malá Strana.

Správně odpověděli a knižní ceny z vydavatelství Knižní Klub získávají pánové:

Karel Kovář z Teplic
Jan Dušek z Prahy
Michal Vogel z Humpolce

Z celého srdce blahopřejeme! Kompletní vyhlášení výsledků si můžete poslechnout v Meteoru z 3.12. 2011

autor: Marek Janáč
Spustit audio