Ondřej Neff: Dnešní děti nemohou Verna strávit

22. srpen 2018

Před 190 lety se narodil slavný Jules Verne. Letošní léto na Dvojce je právě ve znamení tohoto spisovatele. Velmi blízký je i pro Ondřeje Neffa. Sám totiž některé jeho romány převyprávěl. Je snad už Verne moc archaický?

„Není to ani tolik o jazyku jako spíše o pojetí příběhu. Například v románu Pět neděl v balóně se balón se odlepí od země až na straně 50. To dnešní desetileté dítě prostě nesnese. To je vyprávění 19. století. To se dneska nedá strávit,“ říká Ondřej Neff. Sám tak převyprávěl osm románů Julesa Verna.

Než se totiž nakladatelé rozhodli nechat známé verneovky převyprávět, děti o ně postupně ztrácely zájem, až se nečetly skoro vůbec. „Samozřejmě dodnes vycházejí luxusní výtisky plné původních ilustrací. Ale to je pro fajnšmekry a sběratele. Na to se děti nesmí ani podívat, protože by to umatlaly.“  Nové „verneffky“ ale opět patří k bestsellerům.

Ondřej Neff
autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.