ODKAZY 8.6. - Počítač předpovídá povodně

8. červen 2013

Měli jste při povodních málo informací? Chtěli jste vědět, jaká je pravděpodobnost rozlití vodního toku, vedle kterého žijete? V Ostavě vyvíjejí už 7 let systém, který by mohl vyřešit fakt, že věty o malé informovanosti se objevují po každé povodni.

Zatím tento systém s názvem Floreon (z anglického FLOods REcognition On the Net, čili Internetový povodňový rozpoznávač) funguje jen v Moravskoslezském kraji, neboť jde o ryze vědecký, výzkumný projekt, který má funkčnosti systému nastavit pro možnost případného rozšíření systému na další toky v republice. Už ale prokázal své výhody. Stalo se tak v průběhu povodní v roce 2010, které sever Moravy a Slezsko zasáhly. Informační linka využívala systému Floreon jako jeden z informačních nástrojů. Mimo jiné pomohl například tím, že ukázal hustotu dopravy na silnicích v okolí povodněmi zasažených míst a dovoloval vyhnout se zácpám. Systém detailně představuje následující video:


Představení systému Floreon se všemi jeho funkcionalitami (VŠB - TU Ostrava)

Vakcínová válka

Očkování (ilustrační foto)

Očkování stále vzbuzuje kontroverzní reakce. Řada lidí se bojí možných vedlejších účinků. Je obava reálná? Jak se na moderní očkovací technologie dívat? Kdo se v tom má vyznat?

Pokud si některou z těchto otázek pokládáte, mohl by vás zaujmout populárně-maučný film Vakcínová válka s tematikou očkování a vším, co s ním souvisí. Projekce se zúčastní mimo jiné i předseda České vakcinologické společnosti prof. Roman Prymula. Odborníci vám budou po skončení projekce k dispozici, aby zodpověděli všechny vaše dotazy k tématu. Film vám nabízíme v rámci ozvěn mezinárodního filmového festivalu Academia Film Olomouc (AFO) v pondělí 17. června od 18:00. Tuto projekci máme povoleno uvést mimořádně s českým dabingem. Bezplatné přihlášky prosíme zasílejte SEM.

Omlouváme se zájemcům z dalších krajských studií, projekce se tentokrát koná pouze v budovách Českého rozhlasu v Českých Budějovicích (U Tří lvů 1) a Praze na Vinohradech (Římská 13). Děkujeme za pochopení.

Pojďte s námi DNES za roboty

Koncept norských vědců - letecký geologický průzkum budou provádět malé robotické vrtulníky čili drony

Právě dnes se koná 10. mezinárodní robotický den Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Zúčastní se ho 178 účastníků ze 6 zemí se 119 roboty.

Oproti předchozím ročníkům má dvě nové kategorie. První z nich je Umění / robotika / zábava - otevřená soutěž na téma umění v robotice, roboti v umění, zábavná robotika, robotika v zábavě a cokoliv, co s tématy souvisí. Mohla by to být pěkná legrace, domnívají se pořadatelé. Druhou novinkou je kategorie Ketchup House. Úkolem soutěžících robotů je ve skladu kečupu nasbírat více plechovek, než soupeř. Klasikou jsou již kategorie Bear Rescue, kdy má robot v co nejkratším čase nalézt ztraceného medvěda a dovézt ho zpět domů, rozdělená do dvou podkategorií podle toho, jestli je robot dálkově řízený nebo samostatný. Kategorie Line Follower robotovi ukládá sledovat černou čáru a projet po ní trať v co nejkratším čase. Robotické zápasy v lehké i těžké váze, kdy mají soutěžící stroje vytlačit soupeře z kruhové arény, nabízí kategorie Mini Sumo. Poslední kategorií je RoboCarts, a úkolem je projet co nejrychleji stanovený počet kol na závodní trati. Doufáme, že si program, v případě, že se na něj vypravíte, patřičně užijete.

Místo konání: Arena Sparta, Podvinný mlýn / Kovanecká 27, Praha 9
Čas: 10-17, vstup volný


Video z Robotického dne 2012 (MFF UK Praha)

Foťák za strnada

Děkujeme vám, že i nadále pomáháte českým vědcům s mapováním nářečí českých strnadů. Podrobnosti k projektu, a interaktivní mapu s místy, která jsou ještě volná k natáčení, najdete v našem článku.

autor: Marek Janáč
Spustit audio