ODKAZY 29.6. - Dáma ze železa

29. červen 2013

Známe ji jako "Železnou lady" a málokdy si uvědomujeme, že tu hanlivou přezdívku vymysleli v tehdejším Sovětském svazu, jemuž Margaret Thatcherová pro jeho komunistickou ideologii nedůvěřovala. Kdo byla žena, která ve své době vzbudila nesmírné kontroverze?

Ukazuje to pozoruhodná práce středoškolačky, která své vášni pro dosud jedinou ženu na premiérském křesle Velké Británie, propadla při ročním studijním pobytu v ostrovní demokracii. Ta dívka se jmenuje Barbora Sádlová. Letos úspěšně dokončila Osmileté všeobecné gymnázium Jana Palacha v Mělníku a míří na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Kdyby byla političkou, chtěla by po vzoru Margret Thatcherové vyčistit politiku od těch, kdo v ní nemají co dělat, aby nám bylo lépe. Barbořinu práci ocenila porota národního finále Středoškolské odborné činnosti (SOČ) pěkným 6. místem.

Na další zajímavé práce z letošního finále SOČ a jejich autory se v Meteoru můžete těšit v průběhu celého července a začátku srpna.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.