ODKAZY 17.8. – Řekl: ‚A sakra, jsem mrtvý.‘

17. srpen 2013

Zážitek ortopeda Tonyho Cicorii připomíná zážitky lidí, kteří přežili svou klinickou smrt. Je v nich světlo i vznášení se nad vlastním tělem. Nový výzkum objevil možnou odpověď u mozků potkanů.

Tým odborníků z Michiganské univerzity pod vedením lékařky Jimo Borjiginové teď v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) přichází s výsledky výzkumu, které s popisovanými jevy mohou souviset. To za předpokladu, že se i u člověka podaří nalézt zvýšení aktivity mozku po zástavě srdce. U devíti potkanů američtí vědci našli ve třicetisekundovém období po zástavě srdce vlny s vysokou frekvencí 25 až 40 kmitů za sekundu. Takto vysoká aktivita odpovídá takzvaným gama vlnám, které byly dokonce po srdeční zástavě výrazně silnější než za života potkanů. To je přinejmenším zvláštní, protože gama vlny se v mozku zřejmě objevují ve chvíli, kdy je třeba pracovat s nějakými většími počty neuronů. Gama vlny pak zřejmě slouží k tomu, aby se jednotlivé neurony přeměnily ve strukturu, aby jednaly jako celek. Asi tak, jako když poskládáním mnoha tisíc slov v přesné posloupnosti vznikne smysluplný text. Však jsou také gama vlny v mozku nacházeny nejvíce právě ve chvílích, kdy mluvíme a čteme. V Meteoru to komentoval psychiatr doc. Oldřich Vinař a vy si můžete jeho vyprávění poslechnout.

Aha efekt

Tentokrát Jiří Grygar vyprávěl o uvědomění si, že jeho představa o energiích kosmického záření je ještě dědictvím ze školy, které je třeba poopravit. Díky tomu je nyní součástí týmu, spolupracujícím na největším astronomickém zařízení svého druhu na světě - na Observatoři Pierra Augera v Argentině.

Blesková soutěž

Černé uhlí (ilustrační foto)

V Meteoru jsme tentokrát losovali ty, kdo správně odpověděli na otázku vysílání 3. srpna:

O kolik procent se liší nejvyšší hodnota obsahu uhlíku v hnědém uhlí a nejnižší hodnota uhlíku v antracitu?

Podle českých norem obsahuje hnědé uhlí 6674% C, zatímco vysoce kvalitní černé uhlí, takzvaný antracit, má zpravidla mezi 91 a 97% C. Správná odpověď na otázku je tedy 17%. Do tolerance plus minus 3% se vešli a losováním ze správných odpovědí vítězně vyšli tito posluchači Meteoru:

Jindřich Doubek, Pravětice
Ivo Káňa, Brušperk
Stanislav Viták, Praha 11-Háje

Všem výhercům gratulujeme a po ošetření zkamenělin v Národním muzeu zašleme cenu (zkamenělinu dřeva, starého 20 milionů let) a certifikát.

Foťák za strnada

Strnad obecný

Strnadí sezóna jak se zdá skončila, příští týden losujeme o hlavní cebny, na které se během soutěže nedostalo, neboť čtverec s nimi nikdo "neulovil". Do liosování zařadíme každého, kdo letos poslal alespoň jednu strnadí nahrávku, již v rámci projektu natočil a poslal do 20. srpna letošního roku. Podrobnosti s odkazy v článku s mapou pokrytých oblastí.

Když jdou ryby rybařit 4/4

Rozloučili jsme se s četbou z knihy prof. Jaroslava Petra "Když jdou ryby rybařit" od nakladatelství Českého rozhlasu - Radioservis. Dnes autor představil, že i zvířata mají osobnost a k čemu je - třeba takovým pavoukům - dobrá.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.