Od Yellowstonu až do Krkonoš. Expedice do světa národních parků

23. květen 2020

Proč je 24. květen Evropským dnem národních parků? A kde by u nás měl vzniknout pátý národní park?

Evropským den národních parků a chráněných území se slaví od roku 1999. Připomíná den, kdy vznikly první národní parky na starém kontinentu. Bylo to 24. května 1909 ve Švédsku. Úplně první národní park na světě ale vznikl za oceánem.

Proslulý Yellowstonský národní park byl založen už v roce 1872 jako první skutečný národní park světa. V roce 1879 jižně od Sydney byl založen Královský národní park Austrálie. Další země britské koruny, Kanada, vyhlásila Národní park Rocky Mountain v roce 1887.

Unikátní české parky

Krkonoše ještě před vyhlášením Krkonošského národního parku na dobové pohlednici z 50. let 20. století

Evropské národní parky vznikaly většinou až po druhé světové válce. Náš nejstarší Krkonošský národní park spatřil světlo světa až v roce 1963. V našich čtyřech národních parcích ale uvidíte neuvěřitelné poklady.

Pravou tundru, tajgu, step nebo naopak vlhké pralesy, močály a rašeliniště anebo třeba i pískovcová skalní města. To všechno najdete u nás. Včetně rostlin, které nikde jinde nerostou.

Poslechněte si o zvláštnostech našich parků. Hostem expedice je mimo jiné viceprezident federace Europarc a člen rady Mezinárodní unie pro ochranu přírody Michael Hošek.

autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.