Očkování seniorů proti pásovému oparu

2. červen 2011

Pokud je vám 70 a více let a chcete být očkován/a proti bolestivému pásovému oparu, máte jedinečnou možnost. Děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové Roman Chlíbek totiž, ve čtvtečním Odpoledni s Dvojkou, tuto možnost lidem zdarma nabídl.



Vstoupit do projektu mohou opravdu pouze lidé starší 70let, kteří toto virové onemocnění v minulosti neprodělali. Očkování probíhá v několika etapách a náklady na cestovné platí zdravotnické zařízení.
Další podrobnosti, a to včetně možnosti objednání očkování v konkrétním zdravotnickém zařízení (jsou v ČR pouze ve třech městech), získáte od operátorů na bezplatné telefonní lince 800 880 022.
Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru lékaře Romana Chlíbka s moderátorem Pavlem Kudrnou.

Roman Chlíbek


Pásový opar, latinsky herpes zoster patří mezi velmi bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno virem Varicella zoster. Je to virus patřící do kategorie herpetických virů a při styku s ním může dojít k nákaze a onemocnění dvěmi zdánlivě rozdílnými chorobami. Pokud se objeví tento virus mezi dětmi, pravděpodobně onemocní planými neštovicemi, dospělí a ti, co už neštovice prodělali mohou onemocnět pásovým oparem. Je to způsobeno tím, že původcem je stejný virus.

Spustit audio