O čem Yvetta Simonová nezpívala

7. srpen 2016

Legenda české populární hudby. Díky kráse hlasu, pěvecká technice, kvalitě skladatelů a textařů i mimořádné délce hudební kariéry. S jejími písněmi vyrostlo několik generací. Dokument mapuje, jak tato umělecká dráha ovlivnila její život. Yvetta Simonová je matkou jediného syna a všichni tři její partneři byli ve svých oborech respektovanými osobnostmi.

Ať už to byl ředitel paláce Lucerna František Spurný, skladatel a klavírista Jaromír Vomáčka či dirigent a kapelník Karel Vlach. Zpěvačka se 2x vdala z lásky a byla věrnou ženou. Manželé však neustáli její popularitu a extrémní pracovní nasazení a ona nevydržela jejich výčitky. O syna Tomáše pečovaly převážnou část jeho dětství a dospívání babičky.


Yvetta Simonová
Zpívá od roku 1946 a dodnes vyprodává sály. Zpívala sólově a skoro 30 let ve dvojici s Milanem Chladilem a obliba jejich písní trvá i 30 let po jeho předčasné smrti.

Zpěváci a herci mají nelehký úděl. Interpretují cizí texty, myšlenky a emoce. A čím to dělají přesvědčivěji, tím víc si je diváci nebo posluchači s jejich rolemi spojují. I když se interpretům podaří udržet si od rolí odstup, stejně jejich osobní životy vždycky v nějaké míře poznamenají. Pracují s vlastními emocemi.

Nelehký život

A není lehké žít obyčejný život ve stínu vlastních rolí. Ještě náročnější je situace pro ženy, pokud nerezignují na své mateřství. Yvetta Simonová zpívala roli krásné, stále zamilované ženy, dělala to nad obyčej přesvědčivě a sklízela za to obdiv a lásku publika. Ale v osobním životě si kariéra vybrala svou daň.

17. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku - Yvetta Simonová

Je pro ženu a matku vůbec možné skloubit náročnou uměleckou kariéru a rodinu? A pokud ano, co musí oželet? Čemu dát přednost - umění nebo rodině? A jak by volila dnes? To jsou otázky, na které v dokumentu odpovídá Yvetta Simonová.

autor: Šárka Skaláková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.