Přísný otec ho oblíkal jako panenku. Skončil se srdcem na cucky. Příběhy slavných: Milan Chladil

29. červenec 2016

O životě rychlém a krátkém v 5 samostatných audiích uvnitř článku.

Temperamentní Moravák, posedlý jakýmkoli sportem. Nejvíc fotbalem. Narodil se jako jedináček za první republiky a přísný tatínek, krejčovský mistr, ho oblíkal jako panenku. Ještě za války prodělal silnou revmatickou horečku a pohyboval se na hranici smrti. Zdálo se, že bez následků. Fotbal hrál dál.

Zpěvák-bedňák-student

Hudební svět ho objevil v roce 1954. V brněnské kavárně ho slyšeli zpívat s kapelou Erika Knirsche a hned dostal první angažmá. V Praze. Peněz neměl hodně, takže každý večer zpíval, dělal bedňáka a k tomu studoval na pražské konzervatoři. První jeho hit byla Granada.

Cesta na Vlachův Olymp

A tehdy si ho všiml i jeho idol Karel Vlach. Průlom ale přišel až s příchodem Yvetty Simonové do Vlachova orchestru a jejich duetem O nás dvou už Goethe psal. Ženy obdivovaly Milana, muži Yvettu. Chladil byl v té době ženatý. S Aninkou a dcerou Alexandrou žili ve stejném věžáku, kde bydlel i Vlach s Yvettou.


Účinkují: Miroslav Hanuš a Klára Sedláčková-Oltová
Napsala: Jana Soprová
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Co měli s Yvettou?

Milan Chladil zůstal navždy klukem. Miloval legrácky, sršel energií. Se všemi si hned tykal nebo vběhnul do kuchyně, kde laškoval s kuchařkami. Ne tak s Yvettou. Asi spolu opravdu nic neměli, proto jim to mohlo fungovat. Největší popularitu měli v 60. a na začátku 70. let. Jejich písničky nebyly konfliktní, nikomu nevadily.

Puklo mu srdce

Milan byl i dobrý manažer, Yvettu vláčel po celé republice. Dokázal zprostředkovat cokoli, vyjít s kýmkoli. Žil tak intenzivně, že všechny zaskočila jeho smrt. V červnu 1984 vyjel autem z turné do Prahy, ale cestou mu doslova puklo srdce. Lékaři se prý hodně divili, že s takto nemocným srdcem vůbec mohl žít.

autoři: lup , Jana Soprová
Spustit audio