Novinář Jiří Hošek: Stopy vedou do nejvyšších pater ruské politiky. Utáhne Západ společně šrouby?

21. duben 2021

Premiér Andrej Babiš vzal včera zpět svá slova popisující výbuch muničního skladu ve Vrběticích jako útok na zboží. Spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem označili kauzu za akt státního terorismu. Jak moc Česká republika utáhne šrouby a jak se k situaci postaví naši zahraniční partneři?

Důležité je tady slovo stát. Agenti GRU neběhají po Evropě bez svolení svých šéfů. A víme, že ruské tajné služby podléhají přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Stopy tedy vedou do nejvyšších pater ruské politiky, a je to tedy něco naprosto bezprecedentního, říká v pořadu Jak to vidí... novinář Jiří Hošek.

Robustní signál

Podle zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy jsme k převratným událostem ve světě bohužel trochu cyničtí.

Čtěte také

Možná k tomu přispívá i fakt, že k výbuchu ve Vrběticích došlo už v roce 2014. Je to tedy něco, co emočně nemáme v okamžité paměti, ale podle mého názoru je to naprosto nehorázná věc.

Vyhoštění 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako spolupracovníci ruských tajných služeb, byl robustní signál. Pevně věřím, že nebude signálem posledním vzhledem k protiakci Moskvy.

Reakce Západu

Česká republika hovořila o kauze ve Vrběticích na pondělním zasedání ministrů zahraničí Evropské unie v Bruselu i na včerejším zasedání velvyslanců členských zemí Severoatlantické aliance.

Klíčovým dnem bude ale podle Jiřího Hoška čtvrtek. Ve čtvrtek by mělo proběhnout speciální zasedání severoatlantické rady, kde novopečený ministr zahraničí Jakub Kulhánek bude do detailu popisovat, k čemu vlastně došlo.

Čtěte také

Zda bude reakce Západu podobná jako po otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii v roce 2018, je zatím nejasné. NATO a Evropská unie tehdy společně přistoupily k vyhoštění 120 Rusů a na podezřelé z útoku byly uvaleny sankce.

„V tuto chvíli jde hodně o míru iniciativy České republiky. Jan Hamáček bohužel v pondělí dost nešikovně volil slova, když požádal o solidaritu buď v podobě jednotného společného vyhoštění diplomatů, nebo o solidaritu písemnou. Dal na stůl prostě více variant.

Varianta jednotného postupu je ale pořád ve hře s ohledem na partnery v NATO. A myslím si, že Česká republika dál utáhne šrouby i jednostranně. Očekávám, že se sáhne k redukci dalšího počtu ruských diplomatů, a to natrvalo, což je něco, po čem dlouhodobě volá i BIS.

Podoba další spolupráce

Jak tedy může v budoucnu vypadat česká, potažmo unijní zahraniční politika vůči Rusku? Zahraniční spolupráci bych viděl až jako další bod. Nyní se nacházíme v době, kdy tady máme časový souběh několika událostí. Je tady Alexej Navalný, bezprecedentní koncentrace ruských ozbrojených sil u hranic Ukrajiny, pokračující kybernetické útoky a škodlivý vliv proruských trollů,“ vypočítává host Dvojky.

Toto vše je třeba vnímat jako celek. Ale podstatné je to, že Rusko, a tím myslím jeho režim, není normální stát. Je to autoritářský režim, založený na korupci a na násilí směrem dovnitř i ven, uzavírá Jiří Hošek.

Další témata rozhovoru: postoj západního světa ke kauze Vrbětice; blížící se volby v Německu; 95. narozeniny královny Alžběty II.; role zesnulého prince Philipa; jepičí život evropské superligy.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , opa
Spustit audio

Související