Nová taktika Šmejdů: vymění vám zámek od dveří přímo na místě. Zaplatíte ale tisíce

23. březen 2016

Taktika podomních prodejců se tu a tam lehce pozměňuje. Nově tady máme jednu společnost, která hlavně důvěřivým seniorům „tlačí do hlavy báchorky o vykradených sousedech“. A hned mají řešení.

Nabídnou vám výměnu a instalaci bezpečnostní vložky zámku na místě. Ale za opravdu nereálně vysokou částku. „Přitom jde o standardní zámek. Jediné, co by mohlo ukazovat na jeho kvalitu, je opravdu jen cena. A to není nejlepší známka kvality,“ říká právník časopisu dTest Lukáš Zelený.

Když se člověk rozhoduje, jestli nový zámek opravdu potřebuje, jedná po předchozím individuální „průzkumu trhu“. Vybere si nějakou odbornou firmu, která zámek obvykle pak i nainstaluje. Pak dostane předávací protokol, fakturu, kde máte veškeré podrobnosti.

Bezpečnostní vložka za tisíce?

V tomto případě vám ale nejdříve zámek vymění a až pak se dozvíte, kolik doopravdy stojí. Částka je tady pokaždé jiná a šplhá až do výše 10 000 korun. Částku takový „prodejce“ klidně střílí přímo od boku. A pokud už máte nový zámek ve dveřích, klidně zaplatíte. „Ale vůbec vás nenapadne, kolik klíčů k zámku doopravdy existuje. Taky se nic nedozvíte o kvalitě a bezpečnostní třídě výrobku.“

A peníze jsou fuč! Nenávratně

Pokud se vám tento „obchod“ rozleží v hlavě a chcete od smlouvy odstoupit, máte smůlu. Je to firma registrovaná jako podomní prodejce. Své peníze už těžko kdy uvidíte.

Platba probíhá v hotovosti, což je opět „šité na míru“ seniorům. „Starší lidé mají často peníze doma a jsou je ochotni vydat proti nějaké smlouvě, nebo spíš jen papíru, který dostanou,“ dodává Lukáš Zelený.

klíče, klíč

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio