Nová scéna. Stavba, která už od otevření budila značné vášně

19. listopad 2021

Na stavbu, která budila značné vášně, si lidé nakonec zvykli a mají ji rádi. Uplynulá léta dala totiž jejím autorům i zastáncům za pravdu. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jde dokonce o jeden z architektonicky nejzajímavějších objektů dvacátého století u nás. V červnu 2021 byla jmenována kulturní památkou.

Historii doplnily objekty ze skla a betonu

Vedle historické kamenné budovy Národního divadla s bohatými štukaturami, balustrádami a sochami byly v osmdesátých letech postaveny tři nové objekty z betonu, oceli a skla s žulovými a mramorovými obklady.

Piazzetta ND se rozkládá mezi Novou scénou a historickou budovou ND

Tedy provozní budova Národního divadla, restaurační objekt – neboli dnešní budova Themos – a Nová scéna. Vnější a vnitřní řešení samotné Nové scény bylo na svou dobu velmi netradiční, navíc provokovala už na první pohled, byla totiž vklíněna mezi barokní voršilský klášter a novorenesanční historickou budovu.

Divadelní sál, který vznikl téměř omylem

O potřebě menšího divadelního sálu se v Národním divadle diskutovalo od konce devatenáctého století. Přesto Nová scéna nepřišla na svět snadno. Když byla vypsána soutěž na dostavbu okolí Národního divadla, zvítězil projekt kulturního centra.

V sedmdesátých letech, po smrti architekta Bohuslava Fuchse, nastala ovšem složitá situace, stavba se navíc protáhla a mezitím byl dostavěn Palác kultury na Vyšehradě. Do hotového ocelového skeletu na Národní třídě bylo nutno vložit novou náplň, a to dokonce v šibeničním termínu osmnácti měsíců.

Úkolu se ujal výjimečný architekt Karel Prager, slib skutečně splnil a sto let po historické budově se premiérou inscenace Tylova Strakonického dudáka otevřela 19. listopadu 1983 i Nová scéna Národního divadla.

Další Příběhy z kalendáře představí nejznámější pražskou secesní stavbu, kterou procházely dějiny.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Ilona Smejkalová
Spustit audio

Související