Nová Guinea je pro mě laboratoří. Jezdím si tam pro nová témata, uvádí kulturní antropolog Martin Soukup

5. červen 2023

Vtip a humor patří k lidství. „Jeden Papuánec mi vyprávěl hned několik vtipů, ale nezasmál jsem se. Zato na pohádce už jsme se tzv. potkali. Tři zlaté vlasy děda Vševěda ho zaujaly,“ vypráví Martin Soukup. Jako kulturní antropolog se vydává do lidských společností, kterých se nedotkla civilizace. Co ho k tomu vede? Jak je to s historií kanibalismu? Čím je pro něj zajímavé téma smrti a rasismu? Učí se na školách pořád stejné nesmysly o rasách? A jsou lidé migrující nomádi?

Dřív jezdil na Novou Guineu třeba i dvakrát do roka. Letos se tam podíval po delší covidové pauze. „Zajímavé na tom bylo to, že najednou byli vesničané jako zmatení. To, co vůči turistům měli za dlouhá léta naučené, zapomněli.“

„Nová Guinea je pro mě laboratoří a jezdím si tam pro nová témata,“ vysvětluje Martin Soukup. „Fascinuje mě na tom, že jsme tady naučeni rozpoznávat obličeje. Když jsem tam byl poprvé, Papuánce jsem nerozeznával. Dnes je poznám na starých fotografiích.“

Teď hledá nový kus světa. Prý aby neotupěl. „Lékem na etnocentrismus je cestování. Najít si jinou lokalitu a nezůstávat na jednom místě není od věci.“ Proto se chystá letos do Indie. „Když vidíte nové typy společností, má to antropologickou hodnotu. Ale hlavním bodem pro mě zůstane Nová Guinea, kde mám v tuto chvíli dvě lokality, kam se hodlám vracet,“ uzavírá kulturní antropolog Martin Soukup.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.