Nic mi nechybí, říká žena, která se živí pouze syrovou stravou

6. červen 2014

Lidé si jídlo tepelně připravují už dva miliony let. Podle některých lékařů však jsou právě plody tou hlavní potravinou. Vydrželi byste nejíst maso ani jinak tepelně upravené potraviny?

Každý den začíná vodou s citronem, protože citron vyvažuje PH v těle a je dobrý pro nastartování organismu. Poté si dá šťávu nebo ovocný koktejl. „Už dávno neřeším jídlo jako snídaně-oběd-večeře. Jím prostě, když mám chuť,“ říká Radmila Zrůstková.

Syrová strava, neboli anglicky raw food, by neměla obsahovat žádné živočišné prvky. Zařazujeme tam tedy ovoce, zeleninu, ořechy nebo semínka. Jídlo se navíc tepelně neupravuje nebo maximálně na teplotu 42 °C. „Nad tuto teplotu se ničí enzymy a vitaminy, které tvoří život v potravinách,“ vysvětluje.

Teplé jídlo je jed
Extrémní názory říkají, že teplá strava je dokonce jedovatá. Zrůstková tuto možnost nevylučuje. „Tím jak jsme se civilizovali a děláme spoustu věcí proti přírodě, tak si zaděláváme sami na problémy,“ říká.

K syrové stravě se dostala ze zdravotních důvodů. Její tělo jí prý už dlouho říkalo, že není v pořádku, změna tak musela nastat. Oním spouštěčem byla cukrovka prvního typu. „Dlouho jsem hledala způsoby, ale všechno fungovalo pouze chvíli,“ říká.

Čtěte také

Přesto začátky nebyly úplně růžové. Recepty musela hledat různě po internetu v cizích jazycích. „Stejně tak jsem se učila potraviny správně zpracovávat. Je to velmi kreativní a to se mi také líbí,“ dodává.

Dobře zvolené jídlo je základ
Před tím než se začala živit pouze syrovou stravou, nepotrpěla si na žádné speciality. Nebyla nidky vegetariánkou. Vždy měla ráda kvalitní potraviny bez chemických sloučenin. „V dětství jsem trochu trpěla nechutenstvím, ale v dospělosti mi už chutnalo každé jídlo,“ vzpomíná.

Zrůstková také přiznává, že ji tepelně zpracované jídlo vůbec nechybí. Ani na zahřátí ve studených dnech. „Na zahřátí v zimě doporučují zahřívací potraviny,“ říká.

Jak syrová strava pomůže zdraví? Jaké jsou jiné způsoby úpravy jídla? Jak se dá syrová strava využít? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Stáňa Lekešová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.