Nezapomenutelný zážitek (+VIDEO)

7. září 2013

Volné vznášení v prostoru můžete zažít jen při dvou příležitostech: ve vesmíru, anebo při speciálním letu v letadle. Kdo někdy zažil beztížný stav, hovoří o zážitku, který není s čím srovnat. O zážitku na celý život.

Autor tohoto článku kdysi zažil beztížný stav v deseti cyklech, trvajících 25 sekund. Může tedy prohlásit, že téměř přes čtyři minuty svého života v beztížném stavu prožil. Od té doby, kdy převzal Meteor, přemýšlel, jak zážitek zprostředkovat posluchačům. Padesáté výročí vzniku pořadu je k tomu nejvhodnější příležitostí. Už za týden se budete moci zapojit do soutěže, která jednomu z vás splní sen a do beztížného stavu uvede. Za předpokladu, že projdete soutěží, ve které rozhodnou nejen znalosti. Vítěz pak zažije totéž, co jsme umožnili prožít jednomu z předních vědeckých spolupracovníků Meteoru. Podívejte se, co vás v případě vítězství čeká.

Zážitek, na který nezapomenete from Marek on Vimeo.

 

Pravidla soutěže a veškeré další podrobnosti na těchto stránkách zveřejníme v sobotu 14. září v 8:50.

Náctiletý mozek

V pondělí jsme 256 z vás přívítali v pěti studiích Českého rozhlasu na projekci filmu o mozku náctiletých. Váš obrovský zájem záhy způsobil, že v pražském studiu kapacita sálu padla a následně narostl počet náhradníků, kvůli nimž jsme rozšiřovali kapacity. Vzhledem k faktu, že převis poptávky nebyl vyšší než 100 osob, o další projekci v tuto chvíli nebudu usilovat a soustředím se na kvalitní přípravu dalšího večera, chystaného na pondělí 7. října od 18:00 ve studiích v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni a Praze. Tentokrát budeme promítat film na téma obrovského náskoku Číny v mapování genomů živých organismů. Nesmírně zajímavý film vzbuzuje spoustu otázek, na něž budou zasvěceně reagovat profeoři Václav Pačes a Jaroslav Petr. Projekt je součástí ozvěn filmového festivalu Live Sciences Film Festival v Praze.

Další projekce chystám v Meteoru na 4. listopadu a 2. prosince. Hlásit na všechny uvedené termíny se lze mailem na METEOR@rozhlas.cz. Program oznámím vždy měsíc před projekcí v Meteoru. Registrace je platná pouze se jménem, městem, datem projekce a počtem zamluvených sedadel.

Besedu k poslednímu zatím promítanému filmu si můžete poslechnout zvuk připojený k tomuto odstavci, chcete-li si poslechnout záznamy některých starších besed, navštivte audioarchiv Meteoru, kde je vše řazeno dle data.

autor: Marek Janáč
Spustit audio