Nezapomenutelní návštěvníci Hosta do domu

20. březen 2009

Ve třetím březnovém týdnu jsme hostili nejednu zajímavou osobnost (pořad Host do domu). Od velvyslankyně při EU Mileny Vicenové až po členky dámského vokálního kvarteta Přelet M.S. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Významným hostem v našem studiu byla ve čtvrtek česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová. Zajímavým způsobem líčila, jak se připravuje jednání státníků a co mu předchází. Odpovídala na otázky Jana Křeliny jak se hledá a nachází shoda mezi 27 státy a v čem je evropská zemědělská politika nespravedlivá a v čem je naopak pro všechny výhodná. "Naše předsednictví EU charakterizuje přímé jednání a skutečná nestrannost. V evropských strukturách si toho velice cení", prohlásila Milena Vicenová.

O tom jak vyzrát nad internetem v každém věku hovořil ve středu počítačový specialista Michal Nešpor z občanského sdružení Dobnet. Poradil, jak kupovat počítač (nový, nebo starší) a ujišťoval, že s počítačem se lze "kamarádit" v každém věku. "Počítačová technologie kráčí kupředu mílovými kroky, ale všechno se lze časem naučit", poznamenal v hovoru. Na výzvu kolegy Pavla Kudrny, aby se ozvali posluchači, kteří sledují relaci prostřednictvím internetu, začaly do studia přicházet desítky zpráv. Nejstaršímu pisateli bylo 92 let.

Tomáš Hokeš je sklář, který se věnuje vitrážím a restaurátorství. Jak prohlásil: "vitráž je náročná disciplína, při které umělec musí respektovat daný prostor". Jinak se jedná o konfekční zboží. "Kdyby bylo pravdivé pořekadlo, že střepy přinášejí štěstí, byl bych ten nejšťastnější člověk na světě", poznamenal s úsměvem. K zálibám Tomáše Hokeše patří historie a literatura. Je autorem románu Malý bůh, který popisuje dobu na přelomu 1. a 2. tisíciletí. "Vždycky jsem v sobě cítil potřebu psát. A tak jsem se jednoho dne rozhodl, že to zkusím", přiznal se v úterním rozhovoru s Vladimírem Krocem a dodal, že na psaní si časem vypěstoval závislost, která mu zasahuje i do praktického života. Svými knihami chce vzkázat čtenářům, že v různých životních situacích nejsou sami. V těchto dnech Tomáš Hokeš dokončil druhou knihu, která by se měla brzy objevit na pultech.

Páteční setkání bylo ve znamení zpěvu a čtyř žen: Jany Ježkové, Romany Žežulkové, Bobiny Horvátové a Romany Tomáškové. Tyto kamarádky z Blovic, které se nejdříve setkávaly u kafíčka, se rozhodly vytvořit v roce 2005 dámské vokální kvarteto. "Před mnoha a mnoha lety jsme spolu chodily do školy, pak za kluky a dnes, kdy už jsme skoro dospělé, se konečně můžeme scházet i na alkoholových dýcháncích. Při jedné z mnoha závažných popůlnočních debat jsme se rozhodly stát slavnými. Ten únorový večer roku 2005 vznikl Přelet M. S.", svěřily se. Kvarteto nyní písničkami z vlastní tvorby sklízí ohlas publika i ceny na hudebních festivalech. Jana Ježková, Romana Žežulková, Bobina Horvátová a Romana Tomášková povídaly moderátorce Zitě Senkové o zpívání pro radost, o české hudební scéně, folku i o tom, jak skloubit profesi učitelky, ředitelky školy a majitelky obchodu.

Zdravý životní styl je nezbytnou součástí příjemného života bez komplikací. Tak to alespoň vyplynulo z pondělního rozhovoru s lékařkou Janou Kombercovou. Její kniha "Autorehabilitační sestava" je oknem do světa relaxačních a rehabilitačních metod, akupresury, cvičení a masáží. V neposlední řadě je také návodem k tomu, jak se udržet v kondici do pozdního věku. V rozhovoru s Danielou Brůhovou nám Jana Kobercová dala cenné rady ohledně zdravého životního stylu a poradila, jak v jarním období správně stimulovat organismus.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio