Neurochirurg Vladimír Beneš by poplatky za pobyt v nemocnici nerušil

4. červen 2014

I 30korunový poplatek u lékaře je prý jen symbolickou částkou, za kterou nic nekoupíme.

Bylo zrušení stokorunových poplatků za pobyt v nemocnici správné, nebo ne? O omylu dnes hovoří vládní koaliční partneři. Podle neurochirurga Vladimíra Beneše to chyba opravdu byla.

„Cokoli se dává zadarmo, je špatně,“ řekl neurochirurg. Lidé si toho pak lidé neváží. To, co se u těchto poplatků prý málo říkalo, je 5000 nepřekročitelná roční hranice u hospitalizovaného.

„Opravdu si myslím, že se zchudnout na poplatcích nedá. Vždyť se daly udělat selektivně. Neplatili by například senioři nebo malé děti,“ upřesnil.

Podle neurochirurga si za celou éru, kdy se poplatky v českém zdravotnictví vybíraly, pamatuje na stížnost pouze jedné paní. Nemluvě o tom, že šlo o nezanedbatelný příjem nemocnic.

Čtěte také

Po zrušení stokorunových poplatků prý řeší nový problém. Lidem se z nemocnic nechce. Přitom spádové nemocnice jsou v Česku na velmi dobré úrovni.

Zdravotnické poplatky

„My logicky pak nemáme lůžkovou kapacitu. Nemůžeme mít všechny odoperované na lůžku jen na doléčení. Denně tak sestry tráví hodně času diskusí s pacienty a telefonováním, kam je přeložit.“

Je 30korunový poplatek daň za nemoc?
„Pokud vím, tak se za každou kontrolu 30 korun nevybírá. Ale zavedení těchto poplatků způsobilo, že babičky přestaly chodit do čekáren praktiků jen kvůli tomu, že je tam teplo a že si tam popovídají,“ řekl neurochirurg.

Dodal, že 30 korun je symbolická částka. „Co si za to koupíte? Vždyť je to jedno euro, poplatek za toaletu na německé dálnici. Je to základní jednotka, se kterou se počítá, ale nic si za ni nekoupíte.“

Když porovná placení českých pacientů s tím, co nemocní platí na západ od našich hranic, pak jsme podle něj nejsolidárnější zemí v Evropě. „Všude existuje systém připojištění, standardů, spoluúčasti pacientů.“

Je u nás hodně nemocnic?
Zrušil by Vladimír Beneš velké množství fakultních nemocnic a lékařských fakult vůbec? „Rušit nemocnice smysluplné není. Nejsou jen základnami fakult. Jejich funkce je léčit. Ale je pravda, že mít osm lékařských fakult na 10 milionů lidí je opravdu luxus.“

Je podle Vladimíra Beneše smysluplná nákladná léčba nevyléčitelně nemocných? Jak by mělo vypadat jídlo českých děti? Nebo co říká na abdikaci úřadujícího španělského monarchy krále Juana Carlose? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , Vladimír Beneš , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.