Neobvyklá setkání s Hosty do domu

13. březen 2009

Ve druhém březnovém týdnu jsme hostili nejednu zajímavou osobnost (pořad Host do domu). Od herečky Dany Batulkové až po sokolníka Jana Marka, který přinesl do studia své dva opeřené svěřence. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Ve středu navštívila rozhlasové studio herečka Dana Batulková. S moderátorem Pavlem Kudrnou si povídala o herectví a o velkých životních překážkách, které musela překonat. V posledních letech se Dana Batulková vyrovnávala s požárem rodinného domu i rozvodem s Davidem Prachařem, se kterým má dvě děti. Jejím posledním úspěchem je vítězství třetí řady soutěžního pořadu Star Dance, kde se svým partnerem Janem Onderem porazila favorizovanou Zuzanu Norisovou. "Herectví miluji, i když jsem nesmělý typ", řekla v rozhovoru.
Velmi netradiční bylo páteční setkání se sokolníkem Janem Markem, který přinesl kolegyni Zitě Senkové na ukázku své dva svěřence. Společnost jim dělala také Eva Krejčí, mluvčí letiště v Ruzyni. Jan Marek je zootechnikem pražského letiště, který se stará o ochranu vzdušného prostoru před ptáky, kteří mohou představovat pro letadla velké nebezpečí. V rozhovoru líčil, jak vypadá jeho pracovní den a jak náročná je péče o jeho opeřené pomocníky. Vysílání dokresloval šum ptačích křídel. Nezapomeňte si prohlédnou fotogalerii, kterou kolega Jan Profous připravuje každý týden.
Džunglí a přírodou Nové Guineje nás na úvod tohoto týdne provedla dvojice umělců. Malířka a fotografka Barbora Šlapetová podnikla spolu se svým manželem a sochařem Lukášem Rittsteinem několik expedic do této oblasti. Výsledkem jejich cest a hledání posledních přírodních lidí je kniha "Nepřistupuj blíž". "Chtěli jsme zaznamenat něco, co za pár let už nebude existovat", shodli se oba. Kolegyni Daniele Brůhové poutavě vyprávěli o svých setkáních s původními obyvateli Nové Guineje a jejich kulturou. Do debaty občas "promluvilo" i jejich miminko.
V úterý byla hostem ve studiu Anna Bořecká - De smet, která je asi jediná Belgičanka na světě, která emigrovala v roce 1968 z Československa. V rozhovoru s Janem Křelinou vzpomínala na svůj život u nás a opěvovala krásy Bruselu, kde žije do současnosti. Praha a Vltava jí ale moc chybí a proto se často vrací do Čech, kde každoročně slaví narozeniny. Připadá jí ale, že Češi jsou dnes mnohem uzavřenější než před lety.
Další osobností, která nás navštívila v hodince před polednem byl ve čtvrtek děkan Filozofické fakulty Univezity Karlovy Michal Stehlík. Hovořil o historii ČSR, která se váže k březnu 1939, ale také o výuce historie na školách. Robert Tamchyna se jej ptal na spolupráci s ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem i na přípravu knihy "Normalizace v rámci protektorátu", ve které se chce Michal Stehlík soustředit na rok 1943.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio