Nenechte sebou manipulovat a neříkejte ano, když chcete říct ne. Naučte se to!

8. únor 2016

Máte pocit, že doma nebo v práci říkáte často ano, i když je vám to proti srsti? Připadáte si jako myš, zahnaná do kouta? Zpozorněte! Možná máte tu pochybnou čest jednat s manipulátorem. Jak ho rozpoznat a jak se bránit? Tady je pár návodů.

Základem úspěchu je uvědomit si, jestli se jedná o manipulaci nebo ovlivňování. Je v tom totiž velký rozdíl. Ovlivňování je vždycky ve váš prospěch, kdežto manipulace ve váš neprospěch. Manipulátor chce od vás vždycky něco získat nebo dosáhnout něčeho, co nechcete, říká psycholog Jiří Novák.

Jak se v tom vyznat?

Charakteristik, podle kterých se manipulátor pozná, je kolem 30. Takže alespoň pár nejdůležitějších. „Literatura říká, že víc jak polovina volí ten způsob, který v podstatě nepoznáte, a to je přátelský přístup, kdy navodí pokud možno co nejvíc podobností mezi sebou a objektem. Tak vzbudí sympatie a tím pádem už je velmi obtížné odmítnout.“

Nebuďte uťápnutí!

Mezi další způsoby patří zastrašování nebo stavění člověka do nepříznivého světla, kdy si sám nevěří. Stejně tak oblíbenou metodou je neustálé kritizování, takže protějšek se před ním nutně jeví jako nehodný a méněcenný. „To pak kompenzuje tím, že se manipulátorovi snaží nějakým způsobem vyhovět,“ vypočítává odborník.

Okřídlená věta

Nejdůležitější a snad opravdu nejhorší je vyvolávání pocitu viny podle vzoru: já (manipulátor) pro tebe dělám všechno a ty pro mě nic. „Začíná to od maličkostí, ale postupně svoje nároky zvyšuje, a to by mělo být právě tím varujícím znakem,“ upozorňuje psycholog. Platí to prý v rodině, partnerských i pracovních vztazích.


Možná nejvíc se manipuluje v partnerských vztazích. A tady by si všichni měli dát velký pozor. Jakmile vám ten druhý začne hrozit rozchodem nebo tím, že si něco udělá v případě, že mu nevyhovíte, je třeba ze vztahu velmi rychle odejít. „Protože to určitě nebude lepší.“

NE! To je umění

Obrana je složitá i jednoduchá zároveň: umět říkat NE. „A velmi málo lidí to dokonce umí říct kategoricky a jednorázově. Protože když řekne ne, má pocit viny, a to je přesně to, co ten manipulátor chce. Málokdo to dovede. Proto existují samozřejmě kurzy, kde se to lidé učí.“

Lék na to není

Stává se, že by manipulátor vyhledal odbornou pomoc sám od sebe? „Krátce odpovím, nikdy jsem o tom neslyšel,“ uzavírá Jiří Novák.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio