„Někteří jsou příííšerně chytří...“ Omeletky Haliny Pawlowské

5. únor 2022

Víte, co řekl aforista Vítězslav Jareš? Že v lidské společnosti si může zachovat zdravý rozum jenom… blázen. Omeletky jsou dnes naplněné nedostatkovou surovinou a tou je zdravý rozum.

Psychiatr profesor Höschl jednou pravil, že „polovina obyvatel naší republiky má podprůměrnou inteligenci, třetina obyvatel se dá označit za slaboduché a každý sedmý je buď debilní, dementní, nebo alkoholik." To mi otevřelo zcela nový pohled na své okolí. Mohu říci, že od té chvíle se mi žije snadněji.

Proč se lidé chlubí vysokým IQ?

Fascinují mne lidé, kteří během normální konverzace najednou vytáhnou informaci, že si čirou náhodou dělali inteligenční testy a že vynikají fascinující inteligencí, vysoko přes sto osmdesát anebo ještě víc…

Vždy mne to nutí k úvaze, zda na svůj intelekt upozorňují proto, že si myslí, že ostatní jsou takoví blbci, že by si toho nevšimli anebo tím chtějí omluvit svou aroganci anebo se obávají, kdyby náhodou něco nepochopili, tak je to čistě problém toho, kdo s nimi konverzuje, protože oni mají štempl na to, jak jsou příšerně a to myslím doslova přííííšerně chytří….

Představitel Mr. Beana má IQ 178

Muž s dosud nejvyšší naměřenou hodnotou inteligenčního kvocientu přišel na svět roku 1898 v New Yorku. Jmenoval se William James Sidis a jeho IQ dosáhlo 270. Malý William přiváděl už v 18 měsících okolí v úžas, protože se sám naučil číst noviny.

Určitě jste aspoň jednou viděli Mr. Beana, tuto tragikomickou postavu ztvárnil vynikající anglický herec Rowan Atkinson, který vystudoval Oxford, obor elektrotechniky, vlastní dvě filmové společnosti a je velkým milovníkem rychlých aut a má IQ 178.

V Omeletkách uslyšíte Jitku Zelenkovou, povídku od Václava Brejšky Takhle se to nemůže. Halina Pawlowská přečte povídku Z nás všech nejchytřejší a prozradí svůj recept na vajíčkový salát.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.