Někdy člověk musí spadnout na dno, aby se zase odrazil. Vilma Cibulková jako dojemná i nesnesitelná hrdinka hry Pieta

26. březen 2023

Poslechněte si příběh ženy, která se v rámci své střemhlavé životní jízdy jednoho rána probouzí v hotelovém pokoji vedle mladého neznámého muže a prožívá zvláštní, nečekané setkání... Monodrama Pieta současné dánské autorky Astrid Saalbachové s Vilmou Cibulkovou v hlavní roli uvádíme u příležitosti hereččiných kulatých narozenin.

Rozhlasová úprava: Lída Engelová, Klára Novotná
Účinkuje: Vilma Cibulková
Napsala: Astrid Saalbachová
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: František Fröhlich
Režie: Lída Engelová
Natočeno: 2012

Představitelka titulní role Vilma Cibulková je nominována do probíhající ankety Neviditelný herec století.

V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasujte od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz

Život se jí poněkud vymkl z rukou. Pije, a proto postupně ztratila všechno, na čem jí záleželo – manžela, dceru i zaměstnání. Řítí se po šikmé ploše prakticky až na dno. Z uplynulé noci si nevzpomíná vůbec na nic a její společník nevypadá, že by jí dovedl pomoci.

Pieta je náročným úkolem, ale zároveň vynikající příležitostí pro herečku mimořádných řemeslných kvalit, schopnou zvládnout všechny rozpory, které s sebou postava Rie nese – drsnost se u ní mísí s cituplností, tragiku vyvažuje smysl pro humor a sebeironie. A ničím z toho, co vypráví, si nemůžeme být úplně jistí… V rozhlasové inscenaci režisérky Lídy Engelové tuto možnost dostala a naplnila Vilma Cibulková.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.