Největším nepřítelem herce je tréma, varuje Eliška Balzerová

11. listopad 2021

Mladí lidé osvěží, a když je člověk umí poslouchat, tak v mnohém obohatí. Já své studenty sleduji, přiznává herečka Eliška Balzerová.

„Říkala jsem jim, aby četli, aby rozuměli tomu, co hrají. Hloupý herec se pozná na jevišti za dvě vteřiny a já si ho zakrývám palcem,“ dodává Eliška Balzerová.

Miro byl z McCartneyho nadšený

„Moc ráda poslouchám hudbu. Miro Žbirka byl vášnivý obdivovatel Beatles. To je i moje mládí. Vzpomínám si, že když byl ve Vysočanech Paul McCartney, tak se mu podařilo k němu dostat. V dálce jsme viděli, jak za ním šel s kytarou. Možná mu chtěl něco zahrát. Vybavuji si ten okamžik, jak byl nadšený. Splnil si několik svých snů,“ zavzpomínala Eliška Balzerová na Miroslava Žbirku.

Eliška Balzerová a moderátorka Tereza Kostková

Divadlo je pro herce základ

„Herectví nejde moc učit. Spíše můžete předat zkušenosti, jak na to. Mladí herci mi říkali, že se pohyb na jevišti ve škole nenaučili. Divadlo je přitom základ. Mnozí tím tréninkem neprošli a naskočili rovnou do dlouhodobé práce v seriálech. Chápu, že si musí vydělávat na živobytí. Ale to řemeslo tam mnohdy nevidím.“

Eliška Balzerová vystupuje i v hrách, ve kterých je na jevišti sama. „Pochopila jsem, že největším nepřítelem herce je tréma. Je třeba vyjít s odvahou a nepřipustit si, že je něco špatně. Do toho může vstoupit člověk jen s určitou zkušeností.“

Jak se těší na setkání se svojí absolventskou třídou po padesáti letech? Proč ji potěšila pochvala od režiséra Jana Kačera?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.