„Nejtlustší kniha, kterou jsem načetl, měla 800 stran.“ Rozhovor s Martinem Stránským o audioknihách

10. září 2019

Charismatický hlas Martina Stránského můžete slyšet v divadle, seriálech, muzikálech i audioknihách. Loni získal za audioknihu Teror cenu Kniha roku.

„Nejtlustší knihu, kterou jsem načítal, byl Eragon. Má asi 800 stran a trvá 114 hodin. Protože jsem měl štěstí potkat v rozhlase herecké bardy, umím přípravu s obsáhlým textem.“ A co knihy pro děti? Sám má dva malé kluky.

„Načítám je rád. Ale na druhou stranu si myslím, že audioknížky jsou pro děti kontraproduktivní. Měly by hodně číst, aby to rozvíjelo jejich fantazii. Moje děti teď zajímá, jak to bylo, když jsem byl malý.“

Enigmatické variace

S Martinem Stránským si na Dvojce povídala Tereza Kostková

V Divadle v Rytířské můžete Stránského vidět ve hře Enigmatické variace. Odhaluje tajemství mezi dvěma muži a nepřítomnou ženou. Hra se jmenuje podle souboru skladeb, které napsal hudební skladatel Edvard Elgar.

Skrývá se v nich notoricky známý nápěv, ale ještě ho nikdo nedokázal objevit. „V momentě, kdy máš pocit, že jsi ho našel, najednou zmizí. Je to analogie k celé hře. Jsou tam zvraty, které nečekáte,“ prozrazuje Martin Stránský v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Která knížka ho při práci nejvíc zaujala? Kolik má motorek? Proč dabuje méně? Na které představení vzal do divadla své dva malé synky a jak to dopadlo? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk

Související