Nejčastěji používám „bílé“ lži. Často se ale i u nich pěkně zapotím. Omeletky Haliny Pawlowské

14. listopad 2021

Dnešní Omeletky usmažila Halina Pawlowská na pravdě a na lži. Jitka Zelenková a Veronika Žilková prozradí, proč by si na pravdu rády připily, a kdy je naopak lepší pravdu raději neříkat. Palčivé téma ovoní chilli con carne s kouskem čokolády.   

Vyrostla jsem v rodině, kde se s pravdou zacházelo dost flexibilně. Různě se ohýbala a lámala podle vývoje situace,“ přiznává Halina Pawlowská.

Já sama občas používám tzv. bílé lži. Například jeden známý mne lákal na slavný muzikál. Abych tomu unikla, řekla jsem na jeho asi osmnácté naléhání, že už jsem muzikál viděla. ,A v jaké alternaci,‘ zeptal se mě. Zpotila jsem se a vydechla: ,V tý druhý…‘ A on se rozzářil a řekl: ,Tak to na to musíš jít se mnou ještě jednou!‘“

Vymazat pravdu ze světa?

Jitka Zelenková sice v jedné písni zpívá ty mě smíš i lhát, ale v reálném životě pravdu vyžaduje za každé situace.

Pravda je někdy tak nepříjemná, že máte chuť ji vymazat ze světa. Já ale od svých blízkých vyžaduji, aby mi říkali syrovou a někdy i surovou čistou pravdu. I já jsem na oplátku k nelibosti některých připravena říct kdykoli a kdekoli jistou verzi pravdy. Jsou ale i situace, kdy pravdu slyšet nechcete, kdy pravda bolí. Přesto jsem bytostně přesvědčena, že pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Na to bych si i připila.

Veronika Žilková se narodila ve znamení Vah, takže pravda a pravdomluvnost jsou pro ni velmi důležité hodnoty. Lhát se nemá. A pokud si své lži nepamatujete, je lepší říkat pravdu. Svému dítěti jsem dokonce jeden čas platila 20 korun za každou přiznanou lež. Jediná situace, kdy se vyplatí zapírat, je nevěra. V tomto případě pravda bolí a vždycky ublíží. 

Chilli con carne, čokoláda a citron

U Haliny Pawlowské dnes celým domem voní chilli con carne. A co je v tomto receptu na pokrm z hovězího masa, fazolí, kukuřice a rajčat zajímavé? Podušená směs se dochutí dvěma čtverečky hořké čokolády a zakape citronem. Podává se s rýží nebo s chlebem, posypaná strouhaným čedarem a s kopečkem kysané smetany.

V Omeletkách ještě zazní povídka Prstýnek posluchačky Marty Furchové. Svoji povídku o pravdě nazvanou Proč mi po sexu nikdy nezavolal přečte Halina Pawlowská. 

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související