Nechat se testovat na koronavirus preventivně? „Vystavujete se riziku,“ radí lékař

19. březen 2020

Praktičtí lékaři teď nepouštějí pacienty do ordinace. Komunikují s nimi telefonicky nebo mailem. „Tato komunikace je teď dominující a já musím chválit,“ říká Norbert Král.

Čtěte také

„Upozornil bych, aby se nebáli do ordinace zavolat a konzultovat příznaky. To je první krok. V současné době se vedle koronaviru objevuje celá řada běžných nachlazení, takže panika na začátek určitě nepatří,“ konstatuje Norbert Král.

„Zavolejte do ordinace a lékař vám najde cestu, jak postupovat.“ Pacienti, kteří mají rýmu a kašel by neměli podléhat panice, zůstat v klidu doma a dodržovat základní režim. Jaké jsou hlavní symptomy onemocnění COVID-19?

Dušnost je hlavním symptomem

„Každý člověk je jiný, je to obtížné to zjistit. Ale jsou tam tři základní příznaky: silný dráždivý kašel, horečka a dušnost, která je základním ukazatelem,“ popisuje lékař v Kávě o čtvrté na Dvojce.

„Dušnost znamená mít dechovou tíseň. Člověk má problémy při dýchání. Musí dělat větší nádechy. Ale neberte mě za slovo. Je těžké to odlišit a každý člověk může mít jinou intenzitu těch příznaků.“

Vynechte testování tzv. pro jistotu

Stejně tak není jednoduché určit skupinu lidí, která by na koronavirus měla být testovaná. „Pacienti, kteří budou mít strach a budou se chodit jen zkusmo testovat do center, se naopak vystavují velkému riziku, že v rámci koncentrace pacientů mohou naopak koronavirus dostat.“

Zůstaňte doma

Jak říká, v současné době je lepší zůstat doma a nešířit infekci mezi lidi. „Není důležité, jestli tam ten koronavirus je nebo není. Je důležité zůstat doma a vyléčit to onemocnění. Víme dobře, že u všech mladších jedinců pod 50 let to probíhá velmi mírně a není důvod se obávat,“ míní lékař.

Jak se stanovuje karanténa? Spousta operací je zrušena, je to na webových stránkách nemocnic? Mohou uzdravení chodit bez obav mezi ostatní? Dozvíte se v audiu.

autoři: Tereza Stýblová , eh
Spustit audio

Související