Nebezpečné jedy pro zvířata: lidské léky, nemrznoucí směs do auta, čokoláda i hroznové víno

19. leden 2016

Je jich ale mnohem víc a máte je v každé domácnosti. Nejčastěji se podle veterinářky Petry Soukupové setkává s otravami po pozření jedů na hlodavce, s různými návnadami nebo jedy na slimáky.

„Také se setkáváme s otravami po intoxikaci nemrznoucích směsí do aut. To hlavně teď, v zimě. Tekutina je totiž sladká a lidé ji používají jako návnady na kuny nebo fretky,“ říká.

Pokud se vám stane, že váš pes nebo kočka takovou návnadu sežere, je tady hodně důležitá včasná pomoc. „Zrovna na nemrznoucí směs existuje antidotum, tedy protijed v podobě vitamínu K, který pomáhá s narušenou srážlivostí krve zvířete.“

Ale setkat se můžete i s otravou po pozření myši, která ale snědla návnadu. Tady je trochu problém se včasnou pomocí, protože o tom vůbec nemusíte vědět a navíc příznaky otravy nejsou tak výrazné.


Pozor si musíte dávat i na čokoládu, kynuté těsto, rozinky a třeba i hroznové víno, které negativně působí na ledviny zvířat.

Co je tedy jedovaté?

Za otravou zvířete ale často stojí i lidské, tedy humánní léky. „Nejčastěji to jsou nesteroidní antiflogistika jako je ibalgin, ibuprofen. Pak třeba paralen, kde najdete paracetamol, je velice nebezpečný, až smrtelný, pro kočky.“

Chovatelé koček by měli vědět, že jedovaté jsou i některé pokojové rostliny jako diffenbachie, oleandr, rododendron. „Pokud jste se stali svědky toho, že vaše kočka nějakou květinu sežrala, raději hned konzultujte, alespoň telefonicky, se svým veterinářem,“ radí lékařka.

Vyvolejte zvracení! Ale ne vždy!

Vaší první pomocí je vyvolat zvracení, nejlépe 3% roztokem peroxidu vodíku. Podávat se musí přímo do tlamičky po lžících, jedna lžíce na 10 kilo váhy zvířete. Případně můžete použít slanou vodu nebo hořčici. „Výjimkou je ale polknutí ostrých předmětů nebo žíraviny. Tady byste mohli napáchat víc škody než užitku.“

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio