Nakreslete si elektrický obvod

1. červen 2013

Malá londýnská firma Bare Conductive Limited vyvinula speciální plnicí pero, jehož náplní je elektricky vodivý inkoust. Když s ním budeme kreslit čáry nebo natírat plochy na různých površích, budeme zároveň jednoduše tvořit elektrické obvody.

Jimi můžeme napájet žárovky nebo jiné drobné spotřebiče a součástky a také předávat různé signály. Jde o zajímavý systém, který může v lecčems obohatit činnost a výsledky práce domácích kutilů nebo být zdrojem hry a poučení pro děti nebo studenty.

Tvůrci systému vodivého kreslení na svém projektu, zvaném Bare Paint, pracovali již od studentských let na umělecké škole Royal College of Art. Většinu potřebných fyzikálních vědomostí získali podle svých slov prostřednictvím Wikipedie. Jejich elektricky vodivý inkoust je netoxický a schne při pokojových teplotách. Systém Bare Paint se stal oblíbeným nejen mezi kutily, ale získal také potenciál k obohacování vzdělávacích pomůcek.

Využití elektricky vodivého inkoustu Bare Paint

Zatímco ve standardním případě může učitel něco ukazovat či demonstrovat jen na statických diagramech a plakátech, elektricky vodivý inkoust obohacuje vyučovací pomůcky o multimediální a interaktivní rozměr. Plakát může reagovat na ruční spojení sousedních vodivých ploch jako na vypínač. Můžeme na něm spouštět světelné či akustické efekty, nebo zapínat audiozáznamy. Stejnou dynamiku může elektricky vodivý inkoust vnést i do světa hraček. Děti se mohou pomocí systému Bare Paint třeba naučit základní pravidla, která platí v oblasti elektrických obvodů. V neposlední řadě je třeba podtrhnout moment, že perem nakreslené obvody mohou mít také estetickou kvalitu samy o sobě.

Zdroje: PhysOrg, Bare Conductive Ltd

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio