Na Kavkaz se za totality dostal podvodem. „Padělali jsme pozvání,“ přiznává hematolog Tomáš Kozák

8. leden 2024

Medicína a hory. To je krása života a je v tom i podobnost. „A hluboká, ne povrchní,“ popisuje přednosta hematologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Kdy začal jezdit na hory? Co měl raději: knihy, nebo sport? Koho mu hory vzaly? Jak reaguje tělo na výšku? Co prozradil o krevních chorobách? Co všechno dnes umí medicína léčit? A co by si přál, kdyby uměl kouzlit?

Na hory se nepřestal vracet ani po výměně kyčelního kloubu. Co je na nich nejkrásnějšího? „Jak to říct, aby to nebylo patetické? Přátelství. To archetypální soužití s kamarády, kdy se spoléháte jeden na druhého. Očistíte ze sebe trochu civilizačního prachu a užíváte si vztahové čistoty. Ale ubývá toho, bohužel,“ uvažuje nahlas hematolog Tomáš Kozák.

Horám podlehl už v mládí a na Kavkaz se za totality dostal trochu podvodem. „Necestovalo se tam volně. Potřebovali jsme pozvání a to jsme si padělali. Překlad nám dělal člověk, o kterém jsem se v jedné reportáži v 90. letech dozvěděl, že byl tajemníkem ministra Jana Masaryka. V 50. letech byl odsouzený v procesu, který probíhal souběžně s Miladou Horákovou, a strávil deset let v Jáchymově. Bylo to setkání, za které jsem neskonale vděčný,“ vypráví Tomáš Kozák v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související