Musel jsem napsat paměti, dokud si něco pamatuju, glosuje Michal Viewegh

30. březen 2022

Děravé paměti – Šedesát báječných let pod psa. Tak se jmenuje nová kniha Michala Viewegha. Jak v rozhovoru s Adélou Gondíkovou přiznal, snažil se neubližovat a některé pasáže vyškrtl. V Blízkých setkání se dále dozvíte, proč má na oddacím listě napsáno noční vrátný, proč jeho první knížka nevyšla, jak vzpomíná na 90. léta anebo jestli zasahuje do filmových scénářů podle svých knih.

„Paměti si vynutila šedesátka. Kdy jindy vydat paměti než teď, dokud si něco pamatuju,“ glosuje Michal Viewegh v Blízkých setkáních. V knize vzpomíná například na své dětství na Sázavě.

Michal Viewegh

„Měl jsem idylické dětství. Bydleli jsme na ubytovně Drábovce. Sešel jsem deset metrů a byl jsem u řeky. Ze začátku jsme bydleli na prosklené terase, protože zrovna nebyl volný byt. Z pozice rodičů jistě hrůza. Ale já na to vzpomínám jako na velkou romantiku.“

První knížka nevyšla

V rozhovoru s Adélou Gondíkovou promluvil Viewegh i o své první knížce, která nikdy nevyšla. Jmenuje se Případ 12. patra a existuje v jediné kopii. Jeho skutečnou prvotinu Názory na vraždu teď vysílá Dvojka jako Četbu na pokračování každý den po 22:00.

Zlomem v kariéře se stal román Báječná léta pod psa. Jak ovšem sám vnímá postavení literární kritiky? „Nejlepší je přečíst knihu 120 lidem v okresní knihovně. Vidím, jak reagují, a to je pro mě nejdůležitější zpětná vazba.“

autoři: Adéla Gondíková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.