Můj dědeček hrdina. Autentické vyprávění českého vojáka o první světové válce, zajetí a vzniku legií

27. září 2020

Karel Špalek našel deník svého dědečka z první světové války a rekonstruoval magnetofonovou nahrávku, kterou jako kluk pořídil před padesáti lety. Autentické vyprávění je tak doplněno četbou a komentářem historika.

Můj dědeček Josef nežil zrovna blízko našemu bydlišti. A tak jsem se s ním setkávali poměrně málo. O to intenzivněji jsem ale vnímal jeho vyprávění „o té Velké válce“.

Jak to všechno začalo

Rodina Josefa Fily v době, kdy se po návratu ze zajetí a působení v československých legiích do vlasti věnoval hospodaření

Pro nás malé kluky měly jeho příběhy z první světové války vůni dálek a romantiky, aniž bychom byli schopni vnímat utrpení, kterým náš vypravěč prošel. Tento pocit se s věkem vytrácel a nahrazoval ho jiný, ve kterém se skrýval veliký obdiv k člověku, který díky víře, vlastenectví a svým zásadám dokázal přežit v podmínkách, které stály mnohé jiné život.  

Když mi bylo třináct let, přivezl jsem k dědečkovi magnetofon Tesla B4 a natočil fascinující vyprávění. Byl to naprosto bezděký počin bez jakýchkoli ambicí, aniž bychom si uvědomovali, že jde o něco mimořádného.

Přesto lze záznam považovat za jedno z mála autentických svědectví obyčejného vojáka, rakousko-uherské armády, který popisuje celou anabázi od odvodu na vojnu přes frontové boje, zajetí, vstup do Československých legií, zranění, až po vytouženou zpáteční cestu kolem celého světa do rodné vlasti….

Otevřené a fascinující

Když jsem si ale na záznam po letech vzpomněl, jako by se do země ztratil. Bál jsem se, že byl už dávno přemazaný. Magnetofonové pásky totiž v minulosti nebyly levnou záležitostí. Pak jsem ale od bratra dostal krabici s páskami, které chtěl vyhodit. Nikdy nezapomenu na okamžik, kdy se z magnetofonu ozvalo: „Narukoval jsem v roce 1914…“

Čtěte také

Unikátní záznam pořízený před padesáti lety s autentickými vzpomínkami na události před sto lety se rozezněl a mně se tajil dech. Otevřenost s jakou můj dědeček Josef Fila před padesáti léty o první světové válce hovoří je fascinující.

Bez obalu popisuje nejen poměry v rakousko-uherské armádě, ale taky kruté zacházení a poměry v zajateckém táboře Darnycja (Dárnice) u Kyjeva. Jen těžko dnes někdo uvěří tomu, jak byli zranění vojáci operovaní bez narkózy a následně léčeni.

Záznam jsem poslouchal mnohokrát a nemohla mi uniknout letmá zmínka o nějakém deníku. Že by si psal dědeček také deník? A tak začalo nové pátrání, které mělo šťastný konec. Byl nalezen u bratrance Josefa. Pečlivě zabalený, pravděpodobně ještě nikým nečtený. 

Nad jeho řádky mi naskakovala husí kůže

Ve svých poznámkách svěřil svému deníku úplně všechno, jako by měl druhý den zemřít. Bez servítek, v naprosté nahotě. Kdyby ho u něj někdo z nadřízených našel, okamžitě šel před popravčí četu.

Čtěte také

Na dvaadvacetiletého kluka neskutečná zpověď, při které vyvstávají všemožné otázky. Existují ve válce nějaké etické normy? Na čí straně je morální právo, když týraný a vyčerpaný voják zastřelí ze zoufalství svého nadřízeného, krutého hejtmana?

Čím víc jsem poslouchal magnetofonový záznam a četl deník, tím víc vyvstávalo otázek. Některé z nich jsem před mnoha lety přednesl vyučujícímu v hodinách dějepisu, ale odpovědi jsem se nedočkal. Místo toho jsem se dozvěděl, že to není náplň výuky stanovená osnovami. A v pololetí dostal z mého oblíbeného předmětu dvojku. Ale byla to moje vina.

Dědeček mi o tom všem zakázal kdekoli mluvit a jistě, jako zkušený „fronťák“, věděl proč. A určitě také věděl, proč o některých věcech nemluví on sám. Obyčejný voják totiž neměl o spletitostech velké hry ani tušení. Byl jenom malým kolečkem ve stroji na smrt. A výjimkou nebyl ani on.

Jaký je pohled na události a souvislosti dnes?

Za jakých okolností byl dědeček zajat a raněn? Protože jsem chtěl mít ucelený obraz o době před více než sto lety, obrátil jsem se na historika Univerzity obrany v Brně pana profesora Hanzlíka, který se právě tímto obdobím zabývá. Jeho informace předčila má očekávání.

Čtěte také

Všechno začalo mít jasné kontury a dědečkovo svědectví dostávalo nový rozměr. Dnešní pohled na období před více než sto lety, spojený s unikátní výpovědí přímého účastníka dávají jasný obraz válečných události nejen v carském Rusku, ale také v období nástupu Bolševiků.

Příběh mého dědečka Josefa Fily není ojedinělý, pouze zastupuje tisíce jiných, podobných příběhů. Na rozdíl od nich byl ale zaznamenán na téměř ztracený magnetofonový pásek. Dědeček je jenom jedním z mnoha bezejmenných, kteří měli to štěstí a první světovou válku přežili. Snad proto, aby o ní mohli podat svědectví.

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Karel Špalek
Spustit audio

Související

  • Příběhy 1. světové války

    Minisérie dokumentů mapující 12 lidských osudů ve válečných letech 1914–1918 tak, jak je zachytily dopisy nebo deníky. Připraveno ke 100. výročí první světové války.

  • Bitva na Sommě: masakr na území nikoho

    Mlýnek na maso o maličké území prakticky bez strategického významu. Semlel přes milion vojáků. Dokumentární drama přibližuje atmosféru bitvy očima jednoho z bojujících.

  • Do posledního muže: bitva u Verdunu

    Jedna z největších bitev první světové války trvala 10 měsíců. Při bojích o necelých 10 kilometrů čtverečních padlo zhruba 700 000 vojáků.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.