Modli se a pracuj! Klášter ve Vyšším Brodě přežil díky cisterciákům

Vyšebrodský klášter založil Vok I. z Rožmberka jako projev vděčnosti Panně Marii za záchranu z rozvodněné řeky. Od podpisu zakládací listiny 1. června 1259 pečovali o duchovní centrum jihočeského rodu cisterciáci v duchu řádového hesla „Modli se a pracuj!“. Zdatní kolonizátoři šumavské divočiny zřídili opatství a vybudovali kvetoucí hospodářství. Dominanta nad Vltavou střeží i rodovou hrobku rožmberského rodu. Tradovalo se, že v ní zesnulí zasedají ve zlatých křeslech.

Nekrofilní historku vyvrátil až průzkum v 21. století, během kterého se na rakvi Petra Voka náhle objevil snubní prsten jeho choti. Tajemstvím je opředený Závišův kříž, vzácná středověká zlatnická práce s kusem dřeva z Kristova kříže.

Nacisté zde skladovali válečnou kořist

Páni z Růže coby donátoři pozvedli význam svatostánku obrazem madony nebo cyklem anonymního Mistra vyšebrodského oltáře, vrcholnými díly evropské gotické malby. Nacisté zde skladovali válečnou kořist z muzeí a galerií.

Klášter v neklidném pohraničí přestál války i totalitní režimy. Dvakrát byl zrušen, ale pokaždé vstal z popela jako Fénix. Po obnovení v roce 1990 je jediným fungujícím mužským cisterciáckým klášterem v Česku.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Veronika Boušová
Spustit audio

Související