Moderátorka Martina Hynková Vrbová napsala knihu Žiju bez dětí: „Ne všechny máme být matky,“ ujišťuje

14. únor 2024

Napsala knihu o bezdětných ženách, protože sama dlouho nemohla mít děti. Možná i proto s velkým pochopením. „Ne všechny ženy tady jsou od toho, aby rodily děti. Je důležité si to uvědomit,“ říká. Jaký je její osobní životní příběh? Byla adopce důležitým krokem? Jak hledala ženy ochotné se podělit o svůj životní příběh? Které známé ženy se zúčastnily křtu knihy? Jakou kolegyní jí byla Stáňa Lekešová v televizním pořadu Sama doma?

„Ne všechny máme být matky, ne všechny máme mít děti. Ne všechny máme být vdané. Je potřeba si na to zvyknout a nesoudit. Nemyslet si o tom něco, co máme zažité. Chtěla bych říct všem, aby nesoudili a nevytvářeli si vlastní představy a spíš naslouchali,“ apeluje Martina Hynková Vrbová.

Martina Hynková Vrbová

Žádná z jejích respondentek otevřeně nelitovala rozhodnutí nemít děti. „Naplnily si svůj život a nebyla jediná, která by v životě tápala. A to i přesto, že zažívaly těžká období.“

Obecně jsou takové ženy brány jako kariéristky, které myslí jen na sebe. A hrozí jim údajně samota. „Myslíme si, že máme děti a ty se o nás postarají. Žádné jistoty nemáme ale ani my, co jsme rodiče. Se svojí samotou se musíme všichni vyrovnat.

I já jsem si musela odpovědět na otázku, jestli je můj život naplněný a jestli mi děti nevyplňují pocit samoty, před kterým prcháme,“ uzavírá v Blízkých setkáních Martina Hynková Vrbová, moderátorka a autorka knihy Žiju bez dětí.

Martina Hynková Vrbová
autoři: Adéla Gondíková , eh

Související