Miluju plachetnice. Kvůli špatnému zraku si je ale pletu s racky. Omeletky s Halinou Pawlowskou

4. červenec 2021

Také jste denně konfrontováni otázkou, jaké jsou vaše plány na dovolenou? Dnešní Omeletky více než plány naplní sny – sny o modrém moři, bílých plachetnicích a plavbách na zaoceánských lodích.

„Mně osobně lodě vzrušují! Strašně se bojím letadel a výšek. Hlubin se bojím také, ale přece jenom je ve mně naděje, že bych se dokázala chvíli vznášet ve vlnách, než bych prochladlá a zalykající se klesla ke dnu,“ přiznává Halina Pawlowská.

Pletu si je s racky

„Lodičky jsem měla ráda už jako dítě. Tatínek mi je vyřezával z kůry stromů a společně jsme jim pak napínali plachty z kapesníku. Dodnes ráda koukám na plachetnice, jak se vzdalují od břehu. Naplňuje mne to zvláštním klidem. Jenže špatně vidím, takže si je někdy pletu s racky.“

Mnohem víc ale Halinu Pawlowskou fascinují velké zaoceánské lodě, přesněji kolektiv lidí odkázaný na svou vlastní společnost po celé dlouhé dny, týdny nebo měsíce. „Moc by se mi líbilo plout 218 dní na zaoceánském parníku. Zejména tehdy, kdyby mi plavbu zaplatil nějaký roztomilý mecenáš.“

Sáhnout si na hvězdu

A jaký vztah k lodím a plavbám má zpěvačka Martha Elefteriadu?

„K lodím mám velmi blízký vztah. V 80. letech jsme dokonce hráli na obřích lodích ve Skandinávii a naše loď byla vyšší než celý finský parlament. Zajímavé bylo, že vedle nás vždycky plula ještě jedna loď pro případ, že by se něco přihodilo,“ vzpomíná.

Nejkrásnější plavbu jsem ale zažila v Řecku. Byla to noční plavba a černočerné nebe bylo tak nízko, že jsem měla pocit, že si mohu sáhnout na hvězdu.

V Omeletkách ještě uslyšíte filmové tipy herce Václava Šandy. Zazní povídka posluchačky Heleny Zikové nazvaná Dopis jedné herečce. Svoji povídku Na obzoru plachta bílá přečte Halina Pawlowská. A na závěr přidáme recept na anglickou pochoutku Fish and Chips.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související